nieuws

Controle gemeenten op bouwbesluit deugt niet

bouwbreed Premium

den haag – Gemeenten controleren de toepassing van het Bouwbesluit niet goed. Dat vinden de aannemers in Noord-Nederland. Vorige week stuurden zij daarom een brief naar alle gemeenten in de provincies Groningen en Friesland. Met name Duitse bouwers zouden de dans ontspringen.

“Wij hebben de indruk dat de controle in een aantal gemeenten onvoldoende is”, licht C. Udinga van BouwNed Noord de actie toe. Daarbij gaat het niet alleen om de controle op de technische kanten van het aannemersvak, die in het Bouwbesluit zijn vastgelegd. Lokale overheden hebben volgens Udinga ook vaak weinig zicht op de naleving van bouwvergunningen. Omdat de controle niet waterdicht is, zijn er in het Noorden ook steeds meer klusbedrijven actief. Daarbij komt het steeds vaker voor dat kleine ondernemers zoals zzp�ers grote klussen aannemen. Udinga: “Ze doen zelfs constructief werk, terwijl ze daar helemaal niet de kennis voor in huis hebben.”

Veel problemen kunnen volgens Udinga voorkomen worden als de gemeenten bij het verstrekken van de vergunningen ook bij zou houden wie de bouwwerkzaamheden uit gaat voeren. “Het slechte werk van de klusbedrijven is niet goed voor het imago van de sector. Daar zitten onze leden mee”.

De bouwsector in het Zuiden van Nederland heeft de eerste zes maanden van dit jaar 15 miljoen euro omzet misgelopen door het werk van beunhazen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Behartiging Algemene Bouwbelangen Zuid (SBAB). “Het gaat hier om opdrachten zonder het echte zwartwerken die zijn opgespoord en aangepakt”, specificeert jurist Heijltjes van de stichting de gegevens.

Heijltjes ondersteunt het pleidooi van Bouwned-voorzitter Nelissen dat de overheid meer grip zou moeten krijgen op beunhazerij en zwartwerken in de bouwsector. Maar waar de bestuurder van de belangenvereniging voor controle pleit, ziet Heijltjes bovendien extra kansen in een aanpassing van het systeem. “Ga je meer controleren, dan zou je heel veel mensen in moeten zetten. Dat is vreselijk duur. Bovendien komen inspecteurs niet naar een boeren schuur waar drie man aan het werk is.”

Volgens de jurist zou de Wet Ketenaansprakelijkheid opgerekt moet worden. Deze wet maakt de hoofdaannemer aansprakelijk voor de afdracht van belasting- en verzekeringspremies van alle mensen die hij op zijn bouwplaats rond heeft lopen. Wordt dezelfde regel toegepast op de opdrachtgever, dan wordt het illegaal inhuren van mensen vrijwel onmogelijk. Zo�n wetswijziging maakt het immers mogelijk om ook particulieren aansprakelijk te stellen voor het betalen van premies.

Reageer op dit artikel