nieuws

Cabine nieuwe bestrater Optimas geeft goed zicht Goedstraatwerk

bouwbreed Premium

neumünster – Optimas zegt dat het met de H 88 Toro s werelds modernste bestratingsmachine heeft gebouwd. De cabine geeft 360 graden rondom zicht terwijl de bestuurder ook ongehinderd uitkijkt op de plek waar de stenen worden gelegd. De machinebouwer uit Saterland-Ramsloh ontwikkelde de H 88 Toro uit de voorgaande modellen.

Nieuw zijn onder meer de watergekoelde en elektrisch geventileerde viercilinder dieselmotor van 25 kilowatt en de verbeterde achteras. Die as is voorzien van afzonderlijk pendelende wielen die de stabiliteit van de machine vergroten. Uitermate stabiel noemt de fabrikant ook de tweedelige giek waaraan de grijper hangt. Die is bedoeld voor alle soorten straatstenen tot een totaalgewicht van 500 kilo. De grijper schuift een pakket rechthoekige en vierkante stenen in verband. Het aangepaste hydraulische systeem geeft de stenenlegger een grotere rijsnelheid en vergroot de controle op de grijper.

De nieuwe Toro heeft een binnenste draaicirkel van 800 millimeter. De fabrikant wijst ook op de rubber buffers die onder de motor en de cabine zijn gemonteerd om de geluidsoverdracht te reduceren. Twee grote deuren geven toegang tot de verruimde en goed geïsoleerde cabine. De machinist kan de stuurkolom verstellen en bedient alle functies met de armaturen die in de armleuning zijn gemonteerd.

Op verzoek levert de fabrikant onder meer een luchtgeveerde gezondheidsstoel en een klimaatinstallatie. Ergonomisch goed noemt Optimas ook de plaats van de schakelaars en controlelampen onder het cabinedak. De hefcilinders zijn links en rechts in de dode hoek van de cabine geplaatst zodat de machinist ongehinderd uitkijkt op de aansluiting van de bestrating. Optimas levert er een ruime sortering aanbouwgereedschap als een roterende bezem en vacuümheffers voor.

TNO Arbeid ontwikkelde voor Werkgoed onder de noemer Goedstraatwerk een rekenmethode die het werk van straatmakers moet verlichten. Het Arboconvenant Bouw vermindert onder de projectnaam Werkgoed de fysieke belasting van bouwvakkers door hulpmiddelen. TNO Arbeid woog de kosten en baten van het gebruik van bestratingsmachines tegen elkaar af en zette die om in dynamische modellen. Leden van de bedrijfstakorganisties OBN en Vianed beproefden de ontwikkelde modellen op hun gebruiksgemak. Uit de eerste analyses in de praktijk blijkt dat inzet en gebruik van mechanische hulpmiddelen een besparing tot maar liefst 38 procent kan opleveren. Bestratingsbedrijven kunnen met het programma zelf cijfers en kengetallen invoeren in het spreadsheetprogramma Excel en zien wat de mechanische hulpmiddelen per vierkante meter opleveren. Het programma kan vanaf 25 september gratis via www.werkgoed.nl worden opgehaald of als CD-Rom worden besteld via info@werkgoed.nl.

Reageer op dit artikel