nieuws

Bouwverbod dreigt voor Nederland

bouwbreed

amsterdam – Nederland dreigt ruimtelijk op slot te gaan als de Europese milieuregels worden opgelegd. Minister Dekker (VROM) maakt zich zorgen over de uitvoering van de Nota ruimte, bleek gisteren tijdens een studiemiddag. De minister probeert daarom een uitzonderingspositie te verwerven op de ministersconferentie van 29 november. De luchtvervuiling boven de Randstad en Zuid-Nederland sprong […]

amsterdam – Nederland dreigt ruimtelijk op slot te gaan als de Europese milieuregels worden opgelegd. Minister Dekker (VROM) maakt zich zorgen over de uitvoering van de Nota ruimte, bleek gisteren tijdens een studiemiddag. De minister probeert daarom een uitzonderingspositie te verwerven op de ministersconferentie van 29 november.

De luchtvervuiling boven de Randstad en Zuid-Nederland sprong er opvallend rood uit op recente satellietfoto�s, was ook de minister opgevallen. Strikte doorvoering van de Europese regels zou een streep halen door de Nota Ruimte en alle andere nieuwbouwprojecten. Dekker geeft ruiterlijk toe dat het kabinet heeft verzuimd de ruimtelijke plannen in een internationaal kader te plaatsen. Ze probeert dat te repareren door in te zetten op behoud van nationale regelgeving op ruimtelijk gebied.

“Nederland mag immers niet op slot omdat we met onze uitzonderlijke ruimtelijke omstandigheden niet altijd binnen algemene Europese standaarden kunnen blijven”, betoogde Dekker.

De minister verwacht verder veel van de watertoets die het mogelijk moet maken om wonen, werken, recreatie en natuurontwikkelingen op elkaar af te stemmen. Door te combineren denkt de minister minder ruimte nodig te hebben.

Reageer op dit artikel