nieuws

Borgstelling helpt winkelier aan pand in stadshart

bouwbreed

delft – MKB Nederland gaat zelfstandige winkeliers die een nieuw pand betrekken helpen met een borgstelling. De belangenorganisatie van het midden- en kleinbedrijf wil op die manier het aanbod in duurdere winkelstraten gevarieerder maken. Vastgoedeigenaren geven op dergelijke locaties vaak de voorkeur aan grote winkelketens.

De borgstelling kost de winkelier in totaal 500 euro bij afsluiting. Daarna betaalt hij jaarlijks 20 euro aan MKB Winkellocaties dat de borgstelling voor de onderneming regelt. De dekking die wordt verleend om de gevraagde garanties in het huurcontract af te dekken, wordt bij Interpolis herverzekerd.

Om het vertrouwen van de ondernemers die een borgstelling van MKB Winkellocaties hebben te vergroten, is er ook een vignet in het leven geroepen. “Wij voeren een screening uit bij de ondernemer, een soort apk”, legt directeur M. Vis van MKB Winkellocaties uit. Op basis van dit onderzoek wordt een keurmerk verstrekt dat een jaar geldig is.

Het doorlichten van de ondernemingen is nodig voor de borgstelling. Daarnaast wil MKB Winkellocaties vastgoedeigenaren over de streep trekken. Verhuurders van winkellocaties zijn meestal huiverig om aan kleine ondernemingen te verhuren. Dankzij het vignet bestaat er geen twijfel over wat zij voor vlees in de kuip hebben.

Uitbreiding

Vis verwacht dat de meeste van zijn klanten een beroep op hem doen om hun zaak uit te breiden. “Als ze een tweede winkel willen openen bijvoorbeeld”. Volgens MKB Nederland heeft een ondernemer voor dergelijke stappen meestal onvoldoende financiële reserves.

De borgstelling biedt het mkb-bedrijf bij een dergelijke onderneming extra financiële armslag. Het geld dat anders gereserveerd zou moeten worden om de verhuurder van voldoende financiële garanties te voorzien, kan met de hulp van MKB Winkellocatie worden ingezet voor het opzetten van de nieuwe vestiging.

Het aantal huurovereenkomsten dat jaarlijks voor een borgstelling in aanmerking komt schat Vis op duizend. Hiermee is zo�n 450.000 vierkante meter gemoeid, een krappe tweederde van de markt. Bij de borgstellingen hoeft het niet altijd om de beste locaties in de stad te gaan, legt Vis uit. “De regeling is ook interessant voor ondernemers die op A2- of B-locaties zitten, plekken aan de rand van of langs de straten en de kleinere straten van het winkelhart.”

MKB Winkellocaties wordt financieel ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en de Nationale Winkelraad. Het idee is voortgekomen uit een denktank die vier jaar geleden is opgezet. Hierin zitten vastgoedeigenaren, makelaars en vertegenwoordigers van MKB Nederland. MKB Winkellocaties verzorgt niet alleen borgstellingen voor winkeliers, maar geeft via een helpdesk ook vastgoedadviezen aan huurders en verhuurders.

Reageer op dit artikel