nieuws

Bond van Belastingbetalers kritiseert spilzucht van overheid bij bouwprojecten in Duitsland

bouwbreed Premium

berlijn – Volgens de Bond van Belastingbetalers gooide de Duitse overheid het afgelopen jaar ruim 30 miljard euro over de balk. Het merendeel zou op konto van de bouwbranche komen.

In het Oost-Duitse Bautzen lieten de Duitse spoorwegen in 2002 de oude spoorbrug vervangen door een nieuwe. Kosten: 750.000 euro. Het boemeltje tussen Bautzen en Wilthen bleek echter zo weinig passagiers te vervoeren, dat de lijn eind dit jaar al wordt opgeheven en wordt vervangen door een busdienst.

In Dresden zijn de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe brug over de Elbe voorlopig stilgelegd wegens geldgebrek. Tot nu toe zijn aan planningskosten alleen al 13 miljoen euro uitgegeven. Ook de totale kosten voor de brug zouden met 150 miljoen euro veel te hoog zijn: voor de helft van het geld werden de afgelopen jaren in de omgeving liefst vier nieuwe bruggen gebouwd.

Pijnlijk is ook het voorbeeld van de sociale verzekeringsbank in Lübeck, die voor 80 miljoen euro futuristische nieuwbouw liet neerzetten. Probleem was dat de zonwering aan de buitenkant van het gebouw niet bestand bleek tegen het winderige klimaat in Lübeck. Vanaf windkracht vier bollen de jaloezieën op �als de zeilen van een windjammer�. De onbruikbare zonwering maakte dat de temperaturen in het pand bij felle zon saunawaarden bereikten, kinderziekten die voor het niet kinderachtige bedrag van 1,4 miljoen euro werden verholpen.

Of het voorbeeld van de Spandauer Damm-brug in Berlijn, die tegen bouwkundige adviezen in, de afgelopen jaren keer op keer werd opgelapt, maar dit najaar toch compleet moet worden afgebroken. Kosten: enkele miljoenen euro�s.

Het zijn maar enkele voorbeelden uit de honderd die de Duitse Bond van Belastingbetalers deze week publiceerde in zijn jaarlijkse zwartboek over belastingverspilling in Duitsland. Het totale verspilde bedrag schat de Bond op 30 miljard euro, een getal dat overigens niet nader wordt gespecificeerd, maar gebaseerd is op een percentage van 5 procent van de openbare uitgaven.

Anders dan wellicht in Nederland zou gebeuren, krijgt de bouwbranche in Duitsland niet onmiddellijk de zwartepiet toegeschoven. De Bond kritiseert vooral de overheid, die offertes niet goed genoeg zou bestuderen. “Weliswaar is het de regel dat grote werken openbaar worden aanbesteed, maar het geplande bedrag wordt vaak vele malen overschreden”, zegt woordvoerder J. Wegner van de Bond, die de aannemers ook weer niet helemaal vrijpleit. “Bouwers weten dat en proberen vaak met een laag bedrag de opdracht in de wacht te slepen. Ze hopen en rekenen er dan op dat de overheid eventuele overschrijdingen wel zal accepteren.”

Reageer op dit artikel