nieuws

Banden Michelin voor lichte bedrijfswagens

bouwbreed Premium

drunen – Michelin levert met de E2 en A2 17,5 duimse banden voor lichte bedrijfswagens met een maximaal laadgewicht van 6 tot 12 ton. Voor lange(re) afstanden ontwikkelde de fabrikant de 17,5 duimse XZA 2.

Michelin rekent voor de E2 een kilometerrendement voor dat op de aandrijfas tot 20 hoger en op de stuuras tot 10 procent meer is dan dat van de voorganger E1. Daarbij heeft de band meer grip. De E2 en A2 hebben drie rubberen stootranden die het karkas beschermen en de weerstand verbeteren. Ze zijn enkele millimeters dik, en beperken stoeprandbeschadiging van de zijwanden. Zo gaat de band langer mee en kan vaker worden vernieuwd. Michelin levert beide banden in vier afmetingen.

De 17,5 duimse XDE2 heeft een tot 20 procent hoger kilometerrendement. Een nieuw rubbermengsel en een loopvlak met honderden zogeheten dubbelgolvende lamellen geven de band meer grip en tractie. Deze gepatenteerde tweedimensionale lamellen hebben in de breedte en diepte de vorm van een golf. Die is aan de oppervlakte te zien en loopt helemaal door tot op de profielbodem.

Bij belading en motorkoppel grijpen de horizontale en verticale golven in elkaar. Dat beperkt de bewegingsvrijheid van de rubberblokken terwijl ze optimaal contact met de grond maken.

Michelin meldt dat het in 2006 de XZE 1 en XDE 1 volledig vervangt door de XZE 2, XDE2 en XZA2.

Reageer op dit artikel