nieuws

Amsterdams bureau ontwerpt ziekenhuis van de toekomst

bouwbreed Premium

den haag – Het Amsterdamse architectenbureau Venhoeven CS heeft de eerste prijs gewonnen in de ontwerpwedstrijd voor innovatieve ziekenhuisontwerpen.

Samen met het Zwitserse bureau IttenBrechbuehl van Thomas Guthknecht, befaamd om zijn technische kennis van ziekenhuizen, ontwierp Ton Venhoeven het zogenaamde �Core Hospital�. De jury namens het College bouw Ziekenhuisvoorzieningen zag daarin de meeste potentie voor de toekomst.

De ideeënprijsvraag werd door het college uitgeschreven om te zien hoe een stadsziekenhuis er in de toekomst uit kan zien en welke functies zo�n gebouw moet herbergen. Aukje van Bezeij van Venhoeven CS denkt dat juist de onbevangenheid waarmee haar bureau naar het onderwerp heeft gekeken de Amsterdammers de winst heeft bezorgd. “Wij werden niet gehinderd door enige kennis van zaken en dat levert verfrissende inzichten op. De samenwerking met Guthknecht en IttenBrechbuehl, die veel ervaring hebben met grote projecten en ziekenhuizen, bracht ons uiteindelijk de overwinning.”

Het Core Hospital (Basis Ziekenhuis) is een compact ziekenhuis waarin alle �bijzaken� zoals de bloemenwinkel, apotheek, maar zelfs een deel van de patiëntenzalen niet meer direct in het ziekenhuis gesitueerd zijn. Daardoor heeft het minder ruimte nodig en dat is, zeker in de stad, een voordeel. Wel zijn bovengenoemde zaken in de directe nabijheid te vinden, maar ze zijn niet langer specifiek voor de ziekenhuisbezoekers bedoeld. Ook buurtbewoners kunnen gebruikmaken van de voorzieningen. Een zorghotel direct naast het hightech ziekenhuis moet de patiënt van de toekomst comfort en rust bieden.

Naast de verrassende visie op de zorg in de toekomst roemde de jury, onder leiding van Hedy d�Ancona, het transparante ontwerp van het gebouw waarin terrassen, patio�s en vides ervoor zorgen dat licht tot diep in het gebouw kan doordringen.

Reageer op dit artikel