nieuws

Alkmaar begint met digitale aanvraag vergunningen

bouwbreed

alkmaar – De gemeente Alkmaar draait proef met het digitaal aanvragen van bouwvergunningen. Vijf bedrijven met bouwplannen testen op dit moment de door de SFB-Groep ontwikkelde programmatuur. Wethouder C. van Vliet van ruimtelijke ordening verwacht dat voor het eind van het jaar iedereen met plannen de vergunning digitaal kan aanvragen.

Het gaat om een initiatief van SAF¤, een organisatie die de communicatie tussen overheid en bedrijfsleven wil bevorderen via ict. De aanvraag via internet verloopt veel efficiënter en kost alle partijen minder tijd, voorspelt Van Vliet. “Je ziet nu vaak dat aanvragen veel tijd kosten, omdat ze niet direct volledig zijn. Het systeem werkt als een belastingprogramma, je komt alle informatie die nodig is automatisch tegen. Dat kost de gemeente en ook de aanvrager veel tijd en geld”, aldus de wethouder. In de toekomst moet het programma ook automatisch naar voren brengen welke milieuvergunningen nodig zijn.

Een ander voordeel is dat de gemeente werkt met een volgsysteem. De aanvrager kan via internet bij wijze van spreken zien op welk bureau de aanvraag ligt. “Het is een grote ergernis voor ondernemers dat ze de vergunning aanvragen en vervolgens een tijd niks horen.” Via internet valt de weg via bouw- en woningtoezicht, milieu, brandweer, welstand en inspraak- en bezwaarprocedures op de voet te volgen.

Proefproject

Het gaat om een proefproject waarbij ook de gemeenten Groningen, Dordrecht en Rotterdam zijn betrokken en waar het programma in tweede instantie zal proefdraaien. Verder wordt samengewerkt met de Kamers van Koophandel, VROM, EZ, Vereniging van Nederlandse gemeenten, TU Delft, en TNO. De bedoeling is het systeem, als het goed draait, landelijk in te voeren. “Maar er is nog wel een aantal problemen op te lossen. Bijvoorbeeld dat de digitale tekeningen niet op een laptop zijn te bekijken, terwijl gemeentelijke medewerkers die tekeningen wel nodig hebben bij controle op de bouwplaats”, aldus Van Vliet.

Reageer op dit artikel