nieuws

Adequate actie in Europa vereist voor schonere steden

bouwbreed

den haag – Snelle gezamenlijke Europese actie is vereist om transport milieuvriendelijker te maken. Door het toenemende autoverkeer worden de milieuproblemen in de steden namelijk steeds groter.

Dit hebben vertegenwoordigers van de auto-industrie, milieu- en consumentenorganisaties en de overheid deze week geconcludeerd op de Europese conferentie �Energie in motion� in Amsterdam.

De partijen willen de luchtvervuiling door uitlaatgassen en de uitstoot van CO2 drastisch verminderen. Met strenge emissie-eisen, die in de eerste helft van volgend jaar gaan gelden, en de verbetering van de huidige technologie moeten de grootste stappen in die richting worden gezet. Zo zal de overheid innovaties stimuleren door belastingvoordelen in het vooruitzicht te stellen en zelf het goede voorbeeld geven door groene producten in te kopen.

Steden zijn volgens de conferentiedeelnemers de uitgelezen plek om te starten met schoon openbaar vervoer. Ook zouden de stadsbesturen het gebruik van schone en zuinige auto�s moeten stimuleren door de gebruikers bepaalde privileges in het vooruitzicht te stellen.

De nieuwe Europese Commissie wordt ten slotte gevraagd om een brede studie te starten naar een optimaal en verantwoord gebruik van biomassa voor de komende twintig jaar.

Reageer op dit artikel