nieuws

Aanval op bouwer om slaapcontainers

bouwbreed Premium

rotterdam – Door middel van een dwangsom van 1000 euro per dag wil de gemeente Rotterdam bewerkstelligen dat ongeveer 25 Duitse metselaars hun slaapplaats in een aantal zeecontainers op een bouwplaats verlaten. Eerder concludeerde de Arbeidsinspectie dat de slaapplekken aan de minimumeisen voldoen.

Half september trok FNV Bouw bij de Arbeidsinspectie aan de bel. FNV�ers waren op de Duitse metselaars van de firma Kutschke Bau gestuit toen ze bouwvakkers informeerden over de op handen zijnde demonstratie tegen de kabinetsplannen op de Coolsingel. Volgens FNV Bouw bivakkeerden de ongeveer 25 Duitsers, afkomstig uit de voormalige DDR en ingehuurd door hoofdaannemer Van Hoogevest Bouw, vier nachten per week onder erbarmelijke omstandigheden op de bouwplaats. Ze waren bezig met het metselwerk van een huizenblok in de nieuwbouwwijk Fascinatio in Capelle aan den IJssel, maar overnachtten in de buurgemeente Rotterdam in zelf meegebrachte zeecontainers. Met zijn vieren in één container en met als enige luxe een schotelantenne voor contact met het thuisfront. B. Roes van FNV Bouw: “Dit kan niet meer in Nederland. Op de bouwplaats slapen is onnodig. Het is puur een geldkwestie.”

Daarop onderzocht de Arbeidsinspectie de slaapcontainers en concludeerde dat ze qua hygiëne en veiligheid wel degelijk aan de minimumeisen voldoen en te vergelijken zijn met de slaapplek van een vrachtwagenchauffeur of een zeeman. De inspectie lieten weten de situatie niet wenselijk te vinden maar juridisch niets te kunnen ondernemen.

Inmiddels zijn de containers wel verplaatst naar een andere plek op de bouwplaats, omdat op de eerdere locatie aan leidingen gewerkt wordt.

Toch verstuurde de gemeente Rotterdam deze week een dwangbevel aan hoofdaannemer Van Hoogevest. De containers dienen direct te worden verwijderd. Gebeurt dat niet, dan riskeert het Amersfoortse bouwbedrijf een dwangsom van 1000 euro per dag.

Directeur H. Janmaat van Van Hoogevest Bouw snapt er niets van. Hij legt uit dat hij de Duitsers heeft gecontracteerd omdat het metselwerk zo speciaal is dat hij dat niet door Nederlanders kon laten doen. “Bij Kutschke Bau vroeg men mij of hun mensen op de bouwplaats konden slapen in zelf meegebrachte containers,” gaat Janmaat verder. “Ik heb de FNV al een aantal malen laten weten dat mijn deur altijd openstaat. Maar ik hoor nooit iets van ze. Nu vertelt de gemeente Rotterdam me opeens dat het bestemmingsplan niet voorziet in tijdelijke onderkomens. Mogen schaftketen op een bouwplaats dan ook niet? Onze juridische afdeling onderzoekt nu wat we hier mee aan moeten. Tot die tijd doen we niets.”

Reageer op dit artikel