nieuws

Aantal faillissementen in bouw stijgt minder sterk

bouwbreed

amsterdam – Met een toename van 7,8 procent over de eerste negen maanden van dit jaar stijgt in de bouw het aantal afvallers minder snel dan vorig jaar. Het totaal aantal faillissementen stijgt dit jaar naar een record van tienduizend. Dat voorspelt R. Blom van het onderzoeksbureau Graydon.

Vorig jaar constateerde Blom in de bouw over de volle twaalf maanden nog een toename van 9,6 procent. “Voor het hele jaar zullen we wel op een toename van zo�n 7,5 procent uitkomen”, schat de specialist van het midden- en kleinbedrijf de ontwikkeling van het aantal stoppers in de sector.

Blom ontleent aan de lichte daling van de toename van het aantal faillissementen nog geen optimisme. Hij denkt dat de trend samenhangt met het feit dat er simpelweg minder bedrijven zijn dan vorig jaar. “Er vindt nu een selectie plaats waarbij de slechte ondernemers afvallen.”

Onder invloed van de snel groeiende economie zijn sinds het begin van het millennium meer dan 200.000 bedrijven opgericht. Hieronder zijn veel kleine ondernemingen die weinig of geen personeel in dienst hebben. Veel van deze frisse starters – de meeste faillissementen worden uitgesproken bij bedrijven die jonger zijn dan vier jaar – moeten het bij de huidige slechte marktomstandigheden ontgelden.

De belangrijkste oorzaak van faillissementen is volgens Blom slecht management. “Veel mensen starten zonder eigen geld en bereiden zich niet goed voor op het ondernemerschap”, legt hij uit. Als één of twee klanten dan wegvallen, moeten zulke bedrijven al stoppen.

Ondanks het feit dat driekwart van de omgevallen ondernemingen niet groter is dan vier man, laten deze kleine ondernemingen een stevige stapel onbetaalde rekeningen achter. De schade die hierdoor ontstaat, loopt volgens Blom dit jaar op tot zo�n 3,5 miljard euro. “Ook kleine ondernemingen laten al gauw een schuld achter die op kan lopen tot 1 miljoen euro.”

In Zuid-Holland gingen sinds het begin van dit jaar bijna 1400 ondernemingen failliet. Noord-Brabant bezet de tweede positie op de ranglijst met 1150 ondernemingen die het bijltje er noodgedwongen bij neergooiden. In Zeeland registreerde Blom de minst afhakers. In de waterrijke provincie hielden 110 ondernemers het voor gezien.

Reageer op dit artikel