nieuws

Aannemers absoluut niet onder de indruk van staking

bouwbreed

den haag – Verkeersopstoppingen omdat treinmachinisten, buschaufeurs en trambestuurders het openbaar vervoer platgooien? Aannemers gaan er schouderophalend aan voorbij. “Wij zijn al op ons werk als de gemiddelde Nederlander uit zijn bed komt”, luidt hun reactie op de staking die morgen het openbaar vervoer zal lamleggen.

“Een staking? Nee, bij mijn bedrijf staakt er niemand”, antwoord R. Veugelers, algemeen directeur van aannemersbedrijf Pleunis in Voorburg, een beetje verbaasd op de vraag of hij problemen verwacht van de acties die de vakbonden voor donderdag op het programma hebben staan. “Oh je bedoelt het openbaar vervoer? Ach nee, daarvan verwacht ik geen hinder. Wij beginnen al om zeven uur �s morgens en het wordt pas druk tussen acht en negen uur. Dus voor mijn medewerkers zal het weinig uitmaken.”

C. Paans, directeur van Aannemingsbedrijf Waterbouwkundige Werken L. Paans & Zonen uit Gorinchem ligt ook al niet wakker van de stakingsdreiging. “Nee hoor, ik geloof niet dat we er iets van gaan merken.” Een zelfde soort reactie komt van Beentjes Bouw- en aannemingsbedrijf uit Wieringerwerf. Het bedrijf is zowel actief binnen de burgerlijke en utiliteitsbouw als binnen de gww-sector. Directeur M. Beentjes: “Ik denk niet dat het voor ons problemen oplevert. We hebben op dit moment geen projecten in de Randstad. We zitten dicht in de buurt, dus ik verwacht geen oponthoud of zoiets.”

De reacties van de directies van deze bouwbedrijven blijken kenmerkend voor de houding van de aannemerij. Ook bij werkgeversorganisatie BouwNed zullen de stoppen niet doorslaan. Een woordvoerder constateert dat de openbaar vervoerstaking zijn doelgroep nauwelijks zorgen baart. “De meeste bouwplaatsen zijn toch niet met het openbaar vervoer te bereiken, dus heeft het binnen onze achterban geen bijzondere aandacht.”

AVBB-woordvoerder P. Wouters, wordt al net zo min platgebeld door verontruste aannemers. “Misschien zijn er wel bedrijven die voorzorgsmaatregelen nemen om files te vermijden, maar ik heb er nog niets over gehoord. Ik denk dat iedereen die problemen verwacht van tevoren wel zijn maatregelen heeft genomen.”

G. Reimert, van de Nederlandse Inkoopcombinatie Wegenbouw(NiCW), een inkoopcombinatie van en voor middelgrote wegenbouwers, ziet de dag van morgen zelfs zonnig tegemoet: “Je weet waar de files staan en in onze bedrijfstak beginnen we altijd vroeg, we zullen er dan ook geen enkele hinder van ondervinden.”

Reageer op dit artikel