nieuws

Werkgevers gaan met pakket voorstellen de barricades op

bouwbreed Premium

den haag – De vakbonden krijgen steun uit onverwachte hoek. Ook de werkgevers kunnen na het regenachtige slot van de zomer niet meer stilzitten. Met wat minder tumult dan de werknemers bereiden ook zij zich voor op een hete herfst.

AANHEF_SUB:analyse

Ook de slechte verstaander kan het niet ontgaan zijn. Voorzitter Loek Hermans van MKB Nederland is boos. De spanning is bij de anders altijd galante en vriendelijke bestuurder van de belangenvereniging voor het midden- en kleinbedrijf zo hoog opgelopen, dat hij zijn emoties niet meer onder controle lijkt te hebben.

Bron van de verontwaardiging is een door het kabinet geschonden akkoord. Tijdens het voorjaarsoverleg meenden Hermans en de zijnen een deal gesloten te hebben met de regering. Maar dat blijkt nu anders uit te pakken. “Er waren op 18 mei duidelijk afspraken gemaakt over het prepensioen, maar daar houdt het kabinet zich niet aan”.

Nu Hermans slechts een verbroken afspraak aan zijn achterban kan laten zien, is een boze en beledigde reactie nog het enige dat hem rest om zijn gezicht te redden. En daar laat hij geen gras over groeien. “Het kabinet heeft daar geen punten mee gescoord”, lucht hij zijn hart bij de pers.

Net als de vakbonden zou Hermans het liefst een landelijke actie starten. Maar dat valt niet goed bij zijn achterban. “Die zijn daar te druk voor.” Als een goed politicus gaat hij daarom met een pakket beleidsvoorstellen de barricades op.

Zo stelt MKB Nederland voor om per sector een baanoverbruggingsfonds in het leven te roepen. Op die manier kan het gat opgevuld worden dat ontstaat als de regering haar plannen doorzet om de kortdurende ww af te schaffen. Volgens de belangenorganisatie een kwalijke zaak omdat de ondernemer in het midden- en kleinbedrijf zo iedere flexibiliteit verliest.

En voor het prepensioen, dat het kabinet ondanks alle protesten praktisch af wil afschaffen, schuift MKB Nederland het idee van een deeltijdpensioen in. Wil het kabinet mensen langer laten werken, dan moet de tegen het pensioen lopende generatie wekelijks een dag langer uit kunnen rusten. Want afschaffing van het prepensioen jaagt 60-plussers eerder weg dan dat ze bij de arbeidsmarkt betrokken worden, zo is de redenering van de lobbyclub.

Op dit vlak krijgt Hermans nu steun van een andere oud-gediende uit de politiek. Elco Brinkman heeft in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) met de actie van een onnavolgbare spits zowel het kabinet als de werkgevers en de vakbonden een voorzet gegeven.

In een interview met de Volkskrant neemt Brinkman het voorstel van de FNV over om het pensioen te flexibiliseren. Daarbij wil hij als vuistregel hanteren dat iedereen maximaal veertig jaar werkt. De kantoorklerk, die gemiddeld rond zijn vijfentwintigste start, moet op die manier tot na zijn zestigste doorwerken. Bouwvakkers die vaak al op hun zestiende aan de slag gaan, kunnen dan voor hun zestigste van hun oude dag gaan genieten.

De voorstellen van beide heren ontlopen elkaar niet veel en geven eigenlijk hetzelfde signaal af. “Kabinet let op! Wij staan niet achter jullie plannen”. Maar waar Hermans zich noodgedwongen mee laat sleuren in de confrontatie met het kabinet, doet Brinkman een slim voorstel. Zou er deze herfst dan toch nog gepolderd worden?

Reageer op dit artikel