nieuws

Wat wil Ballast Nedam nu?

bouwbreed Premium

AANHEF_SUB:analyse

Ballast Nedam maakt vandaag de cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar bekend. Analisten gaan er vanuit dat de bouwer voor het eerst sinds tijden weer eens “normale” resultaten zal presenteren. Dat wil zeggen: geen voorzieningen om verliesgevende activiteiten of andere tegenvallers te dekken. Dirk Verbiesen van Van Lanschot Bankiers rekent zelfs op een verdubbeling van de nettowinst: 5,7 miljoen euro tegenover 2,8 miljoen in de eerste helft van 2003.

Na jaren van verliezen, is dat goed nieuws voor de stakeholders van Ballast Nedam. De bouwer lijkt er financieel weer helemaal bovenop te zijn. De oorzaken zijn bekend: afscheid werd genomen van risicovolle projecten in verre oorden en de zwaar verliesgevende Britse divisie. Dat kostte bakken met geld en honderden arbeidsplaatsen, maar het ergste leed lijkt geleden.

Nu is het tijd dat Kottman aangeeft hoe nu verder. Door hard in te grijpen heeft de topman duidelijk gemaakt wat hij niet wil. De vraag is gekomen: wat wil hij dan wel. Een puur Nederlands bouwbedrijf, actief in de woning- en utiliteitsbouw en op de inframarkt? Daarvan zijn er al genoeg. Bovendien, de kans is groot dat het dan in andere handen valt.

Concurrenten

Als Ballast Nedam weer mooie winsten boekt, is omvang vereist om kooplustige concurrenten op afstand te houden. Het duurt misschien nog even, maar de tijd komt onherroepelijk dat Heijmans, BAM of misschien een buitenlandse aannemer zijn expansiedrift niet meer kan bedwingen. En met een omzet van 1,6 miljard euro is Ballast Nedam nog wel te behapstukken. Op dat vlak zijn natuurlijk ook al ontwikkelingen gaande. TCN Property nam eerder dit jaar samen met investeerder Wedge Hochtief�s belang in Ballast Nedam over. Beide zijn nu voor 24 procent eigenaar van de bouwer. TCN-directeur Rudy Stroink heeft aangegeven wel wat te zien in een volledige overname van Ballast Nedam. Of, zoals dat zo mooi heet, een reverse-take-over.

De combinatie van deskundige bouwer (Ballast Nedam) en een ambitieuze projectontwikkelaar (TCN) is in potentie een krachtige combinatie.

Gesprekken zijn gaande tussen Ballast Nedam en TCN over een groter belang van de ontwikkelaar in het bouwbedrijf. Andermaal onduidelijk is hoe het daarmee staat. René Kottman doet er goed aan om snel helderheid te verschaffen over de lijn die Ballast Nedam komende jaren wil gaan volgen. Vandaag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers is een uitgelezen mogelijkheid. Misschien breekt dan eindelijk een periode van rust aan in Nieuwegein.

Reageer op dit artikel