nieuws

Warmtekabel beschermt zichzelf tegen verbranden

bouwbreed Premium

tholen – Magnum Projects ontwikkelde een zelfregulerende warmtekabel voor onder meer de utiliteitbouw. Deze kabels weerstaan een temperatuur tot 240 graden Celsius en afhankelijk van de uitvoering 16 tot 98 watt per meter. De leverancier uit Tholen adviseert ze voor onder meer het vorstvrij houden van leidingen op moeilijk bereikbare plaatsen.

De werking van de zelfregulerende kabels is grofweg te vergelijken met die van een bimetaalschakelaar. Die slaat af zodra de temperatuur een bepaald maximum bereikt. De vergelijking gaat niet helemaal op omdat de kabels altijd nog een minieme hoeveelheid energie doorlaten. Zelfregulering eigenschap voorkomt dat kabels verbranden door een te hoog opgelopen temperatuur. In de kabels zit een koolstof kern die uitzet en zo de weerstand verandert.

De kabels kunnen bijvoorbeeld afvoerleidingen en sprinklerinstallaties tegen vorst beschermen. Wanneer de kabel drinkwaterleidingen vorstvrij moet houden adviseert Magnum Projects een thermostaat in het circuit op te nemen. Die voorkomt dat de temperatuur van het leidingwater zover oploopt dat de legionellabacterie zich kan vermeerderen.

Gebruiksklaar

Magnum Project levert de kabels gebruiksklaar zodat de installateur ze alleen nog maar waterdicht hoeft te monteren en op het lichtnet hoeft aan te sluiten. Het bedrijf biedt de kabels ook op rol aan, inclusief de benodigdheden voor een waterdichte installatie. In wat het bedrijf een uitzonderlijk geval noemt kan een kabel beschadigen. Zo�n mankement is altijd weer te herstellen.

Magnum Projects maakt uit de warmtekabels ook matten die bijvoorbeeld hellingbanen van distributiecentra in de winter begaanbaar houden. Zulke matten kunnen direct in heet asfalt worden gelegd en hebben een temperatuurbestendigheid tot zo�n 260 graden Celsius. Andere toepassingen zijn onder meer het bespeelbaar houden van sportvelden en bodemverwarming in de agrarische sector. De zelfregulerende warmtekabels kunnen ook zetels in stadions verwarmen.

Reageer op dit artikel