nieuws

Wanden Groningse schouwburg opnieuw in de verf

bouwbreed Premium

groningen – Schildersbedrijf Sips is gisteren in opdracht van de gemeente Groningen begonnen met het overwitten van de blauwe wanden in de Stadsschouwburg.

Afgelopen vrijdag besloot de rechter in een door kunstenares Irene Verbeek aangespannen kort geding dat het interieur van de schouwburg weer in oude luister moet worden hersteld. Verbeek voorzag de foyer in 1984 van een vide en paste ook de kleuren van de wanden, vloeren en plafonds daarbij aan.

Los van het schilderwerk door de medewerkers van Sips, dat naar verwachting enkele dagen in beslag zal nemen, moet de gemeente van de rechter ook de deze zomer verwijderde rode vloerbedekking in ere herstellen.

Overgeschilderd

Het overwitten van de gekleurde wanden, die eerder ook al door het bedrijf Sips blauw werden geschilderd, is niet zo eenvoudig. De wanden moeten een nog onbekend aantal malen worden overgeschilderd, omdat wit op blauw naar verwachting niet moeiteloos zal dekken.

In de gemeenteraad van Groningen is inmiddels een discussie losgebarsten over deze vorm van kapitaalvernietiging. Alleen al het vervangen van de rode vloerbedekking kost naar schatting 160.000 euro. De omstreden rol van schouwburgdirecteur Thom van der Goot, die deze zomer op eigen initiatief en zonder bouwvergunning besloot tot de veranderingen, heeft inmiddels geleid tot een �disciplinaire maatregel�, waaronder een spreekverbod.

Reageer op dit artikel