nieuws

Volvo introduceert nieuwe compacte wielladers

bouwbreed

brussel – Volvo stelt de compacte wielladers L30B Pro en L35B Pro voor. In beide machines draait een direct ingespoten eigen turbodieselmotor met vier cilinders die 52 of 57 kilowatt levert. Het koppel loopt op tot 241 newtonmeter bij 1600 toeren per minuut.

De motor zit in twee frames die met een beweegbare verbinding aan elkaar zitten. Deze constructie vergroot de tractie en maakt deel uit van de stuurinrichting. Het verbindingspunt is afgeveerd en verbetert het comfort van de machinist.

Tussen de assen en de grond blijft een ruime afstand. Een joystick bedient het voor- en achterdifferentieel. Een afschuining voorkomt dat het contragewicht de grond raakt wanneer de machine tegen steile hellingen op klimt. Op alle vier wielen zit een rem die in twee stappen aanslaat. Een centrale parkeerrem werkt eveneens op alle wielen. De hydrostatische transmissie schakelt ook onder last.

Uitbreekkracht

Het hydraulische systeem controleert zelf de olietemperatuur en koelt die zonodig af. Rijden en laden gebeurt met twee afzonderlijke pompen. Een Z-kinematic geeft de wielladers volgens Volvo een aanmerkelijke uitbreekkracht: met een bak van 1 kubieke meter levert de L30 61 kilonewton terwijl de L35 met een bak van 1,2 kubieke meter tot 60,5 kilonewton komt. De machinist zit in een Rops-cabine met getint veiligheidsglas. Een joystick bedient een groot aantal functies. De stoel en de stuurkolom zijn verstelbaar. De snelkoppeling is vanuit de cabine te bedienen.

Reageer op dit artikel