nieuws

Volker op koers naar 62 miljoen winst

bouwbreed

rotterdam – Volker Wessels rekent voor dit jaar op een winst van minstens 62 miljoen euro. Opmaat is het positieve resultaat van 36,2 miljoen op een omzet van 1,7 miljard euro in de eerste helft van het jaar.

De op BAM na grootste Nederlandse aannemer, is teleurgesteld over de wijze waarop opdrachtgevers vrijwel uitsluitend voor de laagste prijs willen bouwen. Begin dit jaar meende bestuursvoorzitter H. Hazewinkel nog een trendwende te zien. “Er wordt meer ingezet op de innovatiekracht. Ik zie duidelijk positieve signalen”. In het halfjaarverslag echter constateert de onderneming dat de interesse om voor een koopje te bouwen meer dan hardnekkig is. “In veel gevallen overheerst de traditionele benadering. De focus staat nagenoeg uitsluitend op de laagste prijs en niet op de verhouding tussen prijs en prestatie”.

Tot zijn schrik constateert Volker Wessels dat de aanhoudend slechte bouwconjunctuur bij de oosterburen, een toenemend aantal Duitse bouwers naar het Westen drijft. Op deelmarkten neemt de concurrentie toe. Incidenteel ondervindt het concern ook hinder van bouwvakkers uit de nieuwe landen van de Europese Unie, die zich aanbieden tegen aanmerkelijk lagere loonkosten. Volker Wessel trekt alvast de conclusie dat verdere capaciteitsaanpassingen noodzakelijk zijn.

Over de resultaten van de diverse bedrijfsonderdelen is Volker Wessels sinds het vertrek van de beurs minder scheutig. De bouwer kan niet uit onder de constatering dat op de kantorenmarkt een stevige overcapaciteit bestaat. De woningbouw echter blijft redelijk op niveau. In het segment Bouw en Vastgoed realiseerde het concern een lichte groei van omzet en resultaat.

Bij de infratak staan diverse segmenten onder druk. De Nederlandse markt wordt gekenmerkt door de afronding van de megaprojecten Betuweroute en Hogesnelheidslijn. In enkele deelmarkten ziet Volker Wessels kenteringen. In Duitsland heeft het concern ten opzichte van vorig jaar de verliezen kunnen beperken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels