nieuws

Vier bouwbedrijven in oktober voor de rechter

bouwbreed

rotterdam – De infrabedrijven van Heijmans, BAM, Volker Wessels en Koop moeten in oktober voor de rechter verschijnen voor hun rol in de bouwfraude. Justitie heeft de vier bouwondernemingen vrijdag gedagvaard, evenals twaalf van hun werknemers.

Het Openbaar Ministerie legt de bouwers valsheid in geschrifte, oplichting, heling, overtreding van de Wet economische mededinging en deelname aan een criminele organisatie ten laste. Justitie had al eerder laten weten voornemens te zijn de vier aannemers voor de rechter te slepen. Afgelopen maanden is gewerkt om de zaak rond te krijgen.

BAM, Heijmans en KWS hebben bevestigd dat zij en enkele van hun medewerkers zijn gedagvaard. Bij Heijmans gaat het om drie medewerkers, waaronder bestuurder T. Stuifzand. Hij heeft in verband met de komende rechtszaak zijn functie voorlopig neergelegd.

“Heijmans respecteert zijn besluit en heeft voorzien in adequate juridische ondersteuning”, aldus woordvoerder F. van Lith. Hij zegt dat de Rosmalense bouwer begrijpt dat afdoening van het verleden nodig is, “maar betreurt het dat het gedrag van de gehele bouwsector wordt geprojecteerd op enkele vennootschappen en natuurlijke personen”.

Consequentie

Van de BAM Groep moet de regionale wegenbouwdivisie BAM NBM Noordwest voor de rechter verschijnen, alsmede de voormalige bedrijfsleider en de regiodirecteur. Volgens concernwoordvoerder A. Pronk kwamen de dagvaardingen niet meer als een verrassing. “Welke emotie we hier bij hebben? We zien dit als de consequentie van de gang van zaken in het verleden.”

KWS en Koop Tjuchem wilden niet inhoudelijk reageren. KWS-zegsman M. van Putten bevestigde slechts de oproep van justitie. Vier werknemers van KWS moeten zich verantwoorden. Bij Koop gaat het om drie medewerkers.

Volgens justitiewoordvoerder W. de Bruin zullen de bouwfraudezaken op 5 oktober aanvangen bij de Rotterdamse rechtbank. Ook op 6, 7 en 11 oktober zijn zittingsdagen gereserveerd. Het betreft in eerste instantie �regiezittingen�. Daarop vindt nog geen inhoudelijke behandeling plaats, maar wordt de te volgen procedure vastgesteld, aldus De Bruin. De verwachting is dat uiteindelijk behandeling veertig dagen in beslag zal nemen.

Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) laat in een reactie weten niet meer verrast te zijn door het besluit van het OM. “Het zat er aan te komen”, aldus AVBB-woordvoerder P. Wouters. “Voor betrokken bedrijven en zeker voor de personen is het niettemin heel vervelend. Het hakt er toch in en doet hun imago geen goed. De vraag is of het bij deze vier bedrijven blijft of dat dit pas het begin is.”

Justitie zegt nog eens honderd verdachten op het oog te hebben in haar bouwfraude-onderzoek, waaronder een twintigtal bouwbedrijven.

Reageer op dit artikel