nieuws

Verbod bouw windparken van de baan

bouwbreed

amsterdam – Minister Brinkhorst (economische zaken) wil het verbod op de bouw van windparken in de Noordzee nog voor het einde van het jaar opheffen. Dat kondigde hij gisteren aan op een bijeenkomst voor duurzame energie in Amsterdam. Volgens de sector komt deze maatregel erg laat.

Door onduidelijk en wisselend overheidsbeleid kent Nederland geen bouwer van windturbines meer, terwijl windmolenparken op zee niet van de grond komen. Dat zegt directeur M. Kortenoever van E-connection Project, ontwikkelaar van windturbines uit Bunnik. “Nederland heeft alleen nog maar offshorebedrijven, zoals Smit.”

Alle windmolenbouwers in Nederland zijn verdwenen of zijn in handen van de Duitse en Deense bouwers, de marktleiders op dit moment. E-connection ontwikkelt windturbines, maar bouwt ze niet. Hoewel Nederland een redelijk vooraanstaande plaats heeft ingenomen in het bouwen van deze apparaten, is er nu geen bouwer van grote windturbines meer in Nederlandse handen. Zelfs het Barneveldse bedrijf Lagerweij is overgenomen. Dit bedrijf behoorde met ruim zestig werknemers tot de tien grootste bouwers en misschien wel de meest innovatieve ter wereld. Toen vorig jaar faillissement boven het hoofd hing, is Lagerweij in Amerikaanse handen gekomen.

De overheid is schuldig aan de kaalslag op de markt van windenergie, omdat er volgens Kortenoever sinds 1986 geen constructief beleid is gevoerd omtrent windenergie. “En als er geen duidelijk beleid is, zijn er ook weinig investeerders te vinden die geld in windenergie willen steken.”

Nieuwe wetgeving

Merkwaardig is dat vooral de beloofde windmolenparken in de Noordzee niet gerealiseerd worden. Alleen voor de kust van IJmuiden en Egmond worden molens gebouwd, maar verder stokt ieder project omdat de overheid wacht op nieuwe wetgeving. Brinkhorst vindt dat te lang duren en wil dus van het tijdelijk verbod af. De overheid streeft er nog steeds naar dat in 2020 2 procent van de energieproductie wordt geleverd door windenergie, wat neerkomt op een capaciteit van 7500 megawatt. Daarvan komt 6000 megawatt van zee, genoeg voor zes miljoen huishoudens.

De kans dat het streefcijfer gehaald wordt, is volgens Kortenoever erg klein. De plannen van Brinkhorst moeten nog in het kabinet en vervolgens in de Tweede Kamer besproken worden. Kortenoever: “We lopen op dit moment al drie jaar achter op planning.”

Wel zijn de brancheorganisatie van energiebedrijven, Energiened, en E-connection verheugd met het voorstel van de bewindsman. Hoewel het voor de bouwers van windturbines te laat is, varen de offshorebedrijven er wel bij. Met het opheffen van het moratorium kan nog voorkomen worden dat de offshorebedrijven in moeilijk vaarwater terecht komen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels