nieuws

Van rekenaar tot allround adviseur

bouwbreed Premium

hellevoetsluis – In zijn 25-jarig bestaan heeft Ingenieursburo IOB zich ontwikkeld van rekenaar en tekenaar tot all-round adviesbureau. Het bedrijf beweegt zich op een breed terrein. De zware industriespecialist doet de laatste jaren zelfs woningbouw.

De herontwikkelde Graansilo aan de Rotterdamse Maashaven was het toepasselijke decor voor het zilveren bedrijfsjubileum. IOB regelde niet alleen de gebruiks- en bouwvergunning maar was tevens verantwoordelijk voor de constructieve aanpassingen in het industriële monument. Het ingenieursbureau heeft vooral naam gemaakt met de bouwkundige en constructieve uitwerking van grotere bouwwerken. Directeur Errol Ooft noemt het Waterfront Tholen van Rob Ligteringen en het theater voor het Onafhankelijk Toneel op de Mullerpier van Franz Ziegler in Rotterdam. “Het constructief uitwerken is zowel het meest essentiële als het meest onderschatte deel van een gebouw. Zelfs door architecten. Een kleine wijziging is vaak ingrijpend voor het reken- en tekenwerk”, aldus Ooft die samen met oprichter Jaap van der Bom leidinggeeft aan het zelfstandige ingenieursbureau.

Al het rekenwerk door één partij te laten uitvoeren heeft grote (financiële) voordelen meent de directeur. “Opdrachtgevers kijken vaak naar de goedkoopste offerte en niet naar het meest economische ontwerp. Ik schat dat de combinatie van bouwkundig en constructief uitwerken een kostenreductie van zo�n 25 procent oplevert en dat is nog afgezien van de faalkosten voor de opdrachtgever die in de uitvoering ontstaan.”

Onderhoudsplan

IOB houdt zich bezig met de engineering, advisering en begeleiding van bouwkundige en grond-, weg- en waterbouwkundige projecten in de industrie-, utiliteits- en woningbouw. Hoewel het bouwkundig en constructief uitwerken tachtig procent van de omzet vormt, signaleert Ooft een stijging op het gebied van Beheer en Onderhoud. “We maken steeds vaker meerjaren onderhoudsplannen voor woningcorporaties en grote bedrijven als DSM en Shell.”

Vanuit Hellevoetsluis, midden in het Botlekgebied, bediende het ingenieursbureau in het verleden vooral de (petro)chemische industrie. Tot de vaste klanten behoren naast Shell, Esso, Dupont en Akzo. “We zijn nog altijd specialist op het gebied van benzinetankstations. Toen vier jaar geleden vloeistofdichte vloeren en een dampretoursysteem voorgeschreven werd, hadden we daar onze handen vol aan.”

De zware industrie vormt door de afnemende investeringen en de opkomst van deze industrie in Azië nog maar een klein deel van de omzet. Het zwaartepunt verschoof allengs naar het �lichtere� werk. Ooft: “De Tweede Maasvlakte zou voor ons gunstig zijn, maar is niet essentieel omdat we ons werkterrein hebben uitgebreid. Sinds een jaar of drie zijn we zelfs actief in de woningbouw, zoals momenteel in het Rotterdamse Crooswijk waar we vanaf het voorlopig ontwerp zijn betrokken bij een appartementencomplex. In de industrie en utiliteitsbouw denk je doorgaans in volumes. Bij de woningbouw is het meer een economische benadering; een detailaanpassing voor een paar honderd woningen kan flink doorwerken.” Tevens richt IOB zich meer op infrastructurele werken en verzorgde onder andere de detailengineering van het tramviaduct over de A15.

De afgelopen zes jaar maakte het ingenieursbureau een enorme groei door en steeg het aantal medewerker40 naar 100. Het vele overwerk was twee jaar geleden aanleiding om het Economisch Technisch Advies bureau (ETAB 2000) in Dordrecht over te nemen. “We zijn niet op overnamepad maar houden wel onze ogen open voor nieuwe kansen. Door onze flexibiliteit kunnen we daar gaan waar de markt zich beweegt.”

Van een traditionele rekenaar en tekenaar heeft IOB zich ontwikkeld tot een allround adviesbureau op het gebied van bouwkosten, brandveiligheid, beheer en onderhoud en bouwfysische vraagstukken met een omzet van 7,5 miljoen euro. Grote aannemers en ingenieursbureaus doen daarom regelmatig een beroep op IOB. De orderportefeuille is nu al rijk gevuld met de meest uiteenlopende opdrachten vanaf voorontwerp tot diep in de uitvoeringsfase. Van het ontwikkelen van een tankterminal, het beoordelen van truckparkeerplaatsen, tot het samenstellen van sloopbestekken en het ontwerpen van een bedrijfspand toe. “We zijn op elke niveau in het bouwproces inzetbaar.” Volgens Ooft onderscheidt het bureau zich met name in de klantenbenadering. Het bedrijf heeft het Investor in People-keurmerk waarbij de ontwikkeling van het bedrijf is gekoppeld aan de ontwikkeling van de medewerkers en andersom. “De beste techneuten zijn bij ons leidinggevenden wat organisatorisch gezien ongebruikelijk is. Ze zijn bekend met alle facetten in het bouwproces.”

Totaalpakket

IOB biedt een totaalpakket aan diensten en levert daarbij specifieke kennis. “We hebben twee specialisten voor het hele vergunningentraject en beschikken daarnaast over een bouwrechtspecialist. Sinds de brand in Volendam hebben we een brandveiligheidsdeskundige binnen onze gelederen die in opdracht van de brandweer van Voorne Putten bouwplannen toetst en handhavingen doet. Jaap van der Bom is zelf brandweercommandant geweest waardoor we al veel brandweerkazernes hebben neergezet. De komende maanden gaan we aan de hand van een programma van eisen een brandweeroefencentrum in Dordrecht ontwikkelen.” Maar er zijn al weer andere actuele aandachtspunten. “Sommige Amerikaanse opdrachtgevers willen dat hun bedrijfsgebouw voldoet aan de Amerikaanse explosie-eisen.”

�Sinds drie jaar zijn we zelfs actief in de woningbouw�

Reageer op dit artikel