nieuws

Tunnel in A73 bij Roermond veiligste van Europa

bouwbreed

roermond – In Roermond is gisteren de aftrap gegeven voor de bouw van twee tunnels voor de A73-Zuid. Dat gebeurde bij de Heidebaan in de Limburgse bisschopsstad. De tunnel worden uitgerust met een hypermodern brandblussysteem.

De Belgische hoofdaannemer Besix bouwt in Swalmen een tunnel van 1 kilometer met een gesloten gedeelte van 400 meter. In Roermond en Ambt Montfort komt een tunnel van 2,3 kilometer lengte te liggen. Het wordt de langste landtunnel van Nederland. De aanleg van beide tunnels kost 115 miljoen euro. De hele A73-Zuid inclusief tunnels moet eind 2007 klaar zijn.

De tunnel bij Roermond onder het Roerdal wordt volgens de Limburgse gedeputeerde M. Vestjens de veiligste tunnel van Nederland en zelfs van Europa. Dat komt door een uitvinding van de Roermondse brandweer. Die heeft een hypermodern schuimblussysteem ontwikkeld dat bij elke denkbare brand effectief werkt. Het gaat om zeer geavanceerde brandblustechnieken, waarbij gebruik wordt gemaakt van een drukluchtschuimsysteem. Ondanks het feit dat het om een experiment gaat, liet minister Peijs (verkeer) zich door de Roermondse brandweer overtuigen. “Elke beginnende brand in de tunnel is op afstand al geblust voordat de eerste hulpverlener ter plaatse is”, zei een trotse gedeputeerde gisteren.

Vestjens voorspelde dat de aanleg van de A73-Zuid binnen de geplande termijn klaar is en binnen het geplande budget zal blijven.

De bouwmethode van beide tunnels is bedacht door aannemer Besix. Die maakt daarbij gebruik van een combinatie van folieconstructies, damwanden met ankers en trekpalen en afzinkelementen. Het afzinken van de elementen wordt uitgevoerd door onderaannemer Strukton.

Reageer op dit artikel