nieuws

Suriname wil monument omtoveren tot gevangenis

bouwbreed

paramaribo – Als het aan de Surinaamse minister Siegfried Gilds (Justitie) ligt, wordt het monumentale fort in Nieuw-Amsterdam weer in gebruikgenomen als gevangenis. Daarmee hoopt de bewindsman een deel van de problemen rond de overvolle cellen in zijn land op te lossen.

Het fort werd in 1749 in gebruikgenomen en was bedoeld om Franse en andere veroveraars uit Suriname te kunnen houden. De locatie op de splitsing van de Suriname- en Commewijnerivier, met uitzicht op de monding bij de Atlantische Oceaan, was daarvoor ideaal. Vanaf 1883 deed het fort ook dienst als gevangenis voor langgestraften. In 1968 werd de gevangenis gesloten en is het fortcomplex omgetoverd tot een openlucht museum, dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Volgens historicus André Loor hebben de bouwmeesters destijds een knap staaltje werk verricht gezien de goede staat waarin het complex nog altijd verkeert. “Met weinig kosten kan men het nu weer inrichten als gevangenis”, zo verwacht hij. Maar ze moeten niet aan de bouwstijl komen, het gebouw moet in oorspronkelijke vorm blijven. Als het complex een nieuwe bestemming krijgt heb je enige zekerheid dat het ook onderhouden wordt.”

Maar omwonenden zijn allesbehalve blij met de plannen om het fort te verbouwen en er criminelen in op te sluiten. Shailindra Girjasing, voorzitter van de Stichting Vrienden van Commewijne, is van mening dat de locatie ongeschikt is. “De omstandigheden van toen verschillen erg met die van nu. In de nabije omgeving staan nu scholen en woningen. Gezien de reputatie van justitie is de kans op ontsnappingen groot, wat gevaar oplevert voor de omwonenden.”

Reageer op dit artikel