nieuws

Sloop Zeeuwse bunkers stilgelegd

bouwbreed

sluis – De gemeente Sluis heeft de sloop van een bunker in Breskens eerder deze maand stil laten leggen, omdat de sloopvergunning niet in orde bleek te zijn. De vergunning geldt niet voor twee, zoals de sloper dacht, maar voor slechts één bunker op het terrein. Een van de bunkers bleek niet ingetekend te zijn […]

sluis – De gemeente Sluis heeft de sloop van een bunker in Breskens eerder deze maand stil laten leggen, omdat de sloopvergunning niet in orde bleek te zijn. De vergunning geldt niet voor twee, zoals de sloper dacht, maar voor slechts één bunker op het terrein. Een van de bunkers bleek niet ingetekend te zijn op de kadastrale kaart. Voor die bunker is daarom een nieuwe sloopvergunning nodig.

De zaak kwam aan het licht toen de Zeeuwse Stichting Bunkerbehoud alarm sloeg bij de gemeente Sluis. De stichting voelde zich overvallen door het bericht van de sloop. De afgelopen jaren zijn diverse gesprekken met de gemeente gevoerd over de mogelijkheid tot behoud van de bunkers. Ook heeft Bunkerbehoud op verzoek van de gemeente een inventarisatie gemaakt van de bunkers in de omgeving. Op de terreinen waar de bunkers staan wil een woningbouwvereniging huizen bouwen.

Hoewel de sloper een nieuwe sloopvergunning heeft aangevraagd, hoopt de stichting sloop van de bunkers nog te kunnen afwenden. Ze heeft zowel bij de gemeente als bij het Rijk een verzoek gedaan om de bunkers een monumentenstatus te geven. De stichting hoopt dat de gemeente dat verzoek met spoed behandelt. Mocht dat niet zo zijn, dan stapt zij mogelijk naar de rechter.

Reageer op dit artikel