nieuws

Sloop Bredase Heilig Hartkerk definitief van de baan

bouwbreed

breda – De Heilig Hartkerk in Breda is en blijft een rijksmonument, zo heeft de Raad van State bepaald. Met die uitspraak komt er na jarenlang strijd definitief een einde aan de plannen van projectontwikkelaar Ouwehand om de honderd jaar oude kerk te slopen en er appartementen te bouwen.

De projectontwikkelaar heeft al in 1993 een koopovereenkomst gesloten met de Stichting Woonzorg Nederland, de juridische eigenaar, maar overeengekomen is dat de kerk pas overgedragen zou worden op het moment dat er gebouwd kon worden.

Aanvankelijk leek de sloop van de kerk geen probleem. De gemeente Breda had al een sloopvergunning afgegeven, maar trok die weer in na protesten van buurtbewoners. Ten onrechte oordeelde, de Raad van State later. Toch betekende de uitspraak van de Raad van State niet dat de sloop alsnog kon doorgaan, want ondertussen had de kerk de status van rijksmonument gekregen. Die beslissing hebben de eigenaren aangevochten. Nadat de rechtbank in Den Haag hen in het ongelijk stelde, hebben ze beroep aangetekend bij de Raad van State. Die oordeelt dus nu net als de Haagse rechter dat de Heilig Hartkerk terecht aangewezen is als rijksmonument. Ouwehand gaat nu overleggen met de gemeente Breda om te kijken welke bouwmogelijkheden er bestaan met behoud van de kerk. Concrete plannen daarvoor zijn er nog niet volgens de projectontwikkelaar. In de kerk wonen al jaren krakers.

Reageer op dit artikel