nieuws

Slim zonnescherm van Lewens goed voor Europese Aluminium Award

bouwbreed

delft – Dankzij een soort nonius-constructie in de ophanging, hangt de balk van het zonnescherm van Lewens altijd netjes recht. Ongeacht oneffenheden in de gevel waar hij aan bevestigd is.

Het slimme zonnescherm sleepte vorige week op een vakbeurs in Essen de Europese Aluminium Award in de wacht.

Functies die normaal een stuk of tien extra ijzeren onderdelen vergen zijn door ontwerper ir. Th. Wolters van bureau Fabrique uit Delft geïntegreerd in het gebruikelijke gietstuk en extrusieprofiel waarmee de zonneschermen zijn opgehangen.

In beide onderdelen heeft hij twee tandwielen geïntegreerd met een verschillend aantal tanden, die net niet in elkaar grijpen. Met een stelpalletje kan de juiste combinatie geblokkeerd worden en kan de positie van de voorbalk op de millimeter nauwkeurig worden gefixeerd. Wanneer het montagebedrijf dat bij de aflevering doet, functioneert het scherm volgens Wolters jarenlang probleemloos.

Het zonnescherm dat wordt geproduceerd door de Duitse producent Lewens kan niet alleen aan gevels, maar ook onderaan balkons worden gemonteerd. Het kent bovendien nog een extra stelmogelijkheid, die ervoor zorgt dat de twee zwaaiarmen die het scherm uithouden aan het eind van de dag altijd weer zonder haperen binnenkomen. Die stelmogelijkheid ondervangt volgens Wolters onvermijdelijke onvolkomenheden in het productieproces.

Bij een arm met een uitslag van vier meter, kan een afwijking van eentiende graad in de ophanging al betekenen dat hij bij het invouwen op de behuizing botst. Daardoor loopt het scherm zwaarder en beschadigt de lak. Ook deze stelmogelijkheid is geïntegreerd in het gietstuk van de ophanging waardoor de producent geen extra kosten hoeft te maken, maar wel een veel hoogwaardiger product oplevert. Mocht één van de armen na verloop van tijd toch een klap krijgen en verbuigen, dan zorgt de speciaal geprofileerde kap aan de uiteinden van de randbalk er toch voor dat hij netjes binnenkomt. Zodat het scherm altijd netjes opgesloten is, beschermd tegen weer en wind, als het niet in gebruik is.

Het is overigens niet de eerste keer dat Wolters de Aluminium prijs wint. Bij de laatste drie edities van de tweejaarlijkse prijs viel de Delftse industrieel ontwerper ook al in de prijzen met verschillende innovaties. Maar toen was de concurrentie volgens de prijswinnaar nog niet zo sterk. Dit jaar hadden voor het eerst ook grote bedrijven als Jaguar en BMW hun nieuwste aluminium-innovaties ingestuurd zodat Wolters erop was voorbereid dat hij ditmaal met lege handen terug zou keren van de tweejaarlijkse aluminiumbeurs.

Reageer op dit artikel