nieuws

Schrappen grijs kenteken jaagt zzper op kosten

bouwbreed

DEN HAAG – Bijna 15.000 ondernemers hebben bezwaarschriften opgesteld tegen de plannen van het kabinet het grijze kenteken af te schaffen. Volgens FNV Bouw kost de maatregel zzpers maandelijks netto 100 euro aan inkomsten.

Werkgeversorganisatie MKB Nederland overlaadde gisteren in Den Haag samen met diverse organisaties, waaronder de vakbonden, de vaste kamercommissie voor Financiën met de bezwaarschriften. Staatssecretaris Wijn (financiën)wil de financiële voordelen van het grijze kenteken afschaffen en uit de opbrengst een verlaging van de vennootschapsbelasting en een verhoging van de zelfstandigenaftrek financieren. In een petitie wijzen de organisaties de Kamer erop dat een bestelauto voor een bedrijf geen luxe is en dat het kabinetsplan vooral kleine en middelgrote bedrijven op kosten jaagt.

“Het kabinet is vriendelijk voor grote ondernemers ten koste van kleine zelfstandigen”, foetert FNV Bouw. “Met name zzp�ers, vakmensen die voor eigen rekening in de bouw werken, schieten er bij in.”

De busjes waarin de zzp�ers hun gereedschap en materialen vervoeren, dreigen naar berekeningen van FNV Bouw in aanschaf 10.000 tot 15.000 euro duurder te worden. Oorzaak is de hogere bijzondere verbruiksbelasting.

Afschrijving

“Over de gebruikelijke afschrijvingstermijn van tien jaar moet dus 1000 tot 1500 euro per jaar worden betaald. Daar bovenop komt nog een jaarlijks duizend euro aan wegenbelasting. Alleen het nieuwe kenteken kost zo al snel 2500 euro van zijn bruto inkomen.”

De zzp�ers ontvangen geen compensatie uit de voorgestelde maatregel de vennootschapsbelasting te verlagen tot 31 procent. Wel heeft de groep voordeel van de verhoging van de zelfstandigenaftrek tot 8345 euro.

Reageer op dit artikel