nieuws

s Lands grootste bibliotheek naast Amsterdam CS

bouwbreed

amsterdam – Op het Oosterdokseiland naast het Centraal Station in Amsterdam is Hillen Roosen/De Nijs begonnen met de bouw van de grootste bibliotheek van Nederland.

Naar verwachting zal de nieuwe centrale bibliotheek van Amsterdam jaarlijks twee miljoen bezoekers trekken.

Het door Jo Coenen ontworpen gebouw heeft een oppervlakte van 28.000 vierkante meter en is ruim twee keer zo groot als de huidige bibliotheek in de binnenstad. Het bestaat uit acht lagen bovengronds, een halfverdiepte laag en een ondergronds magazijn met ruimte voor 25 kilometer boekenplanken. Het 50 meter hoge gebouw heeft een opvallende voorgevel met gedeeltelijk stenen omlijsting.

De gemeente Amsterdam investeert in totaal 74 miljoen euro in de nieuwbouw, die medio 2007 haar deuren zal openen. De bouw wordt gecombineerd met de ontwikkeling van een eveneens door Jo Coenen ontworpen kantoorgebouw van 10.000 vierkante meter; een project dat onlangs is aangekocht door Kantorenfonds Nederland.

Het zijn de eerste twee gebouwen in een serie bouwactiviteiten van ongekende omvang. Naast de bibliotheek verrijst het door architect Frits van Dongen ontworpen conservatorium. Verder is het Franse Agence Terre aangetrokken om de buitenruimte van het gehele Oosterdokseiland vorm te geven.

Reageer op dit artikel