nieuws

Rechter staat bouw van windpark toe

bouwbreed

LEEUWARDEN – In de Friese gemeente Littenseradiel kan het grootste windmolenpark van Friesland worden ontwikkeld. De bestuursrechter heeft bepaald dat dertien windturbines mogen worden gebouwd. Natuurorganisatie It Fryske Gea, die bezwaar had gemaakt tegen de bouw van vijftien molens, kreeg in twee gevallen gelijk. It Fryske Gea eiste in juni bij de bestuursrechter in Leeuwarden […]

LEEUWARDEN – In de Friese gemeente Littenseradiel kan het grootste windmolenpark van Friesland worden ontwikkeld. De bestuursrechter heeft bepaald dat dertien windturbines mogen worden gebouwd. Natuurorganisatie It Fryske Gea, die bezwaar had gemaakt tegen de bouw van vijftien molens, kreeg in twee gevallen gelijk.

It Fryske Gea eiste in juni bij de bestuursrechter in Leeuwarden dat de gemeente de bouwvergunning voor vijftien windmolens bij boerderijen zou intrekken. Windturbines in het open veld tasten volgens It Fryske Gea de historische en culturele waarde van het platteland aan.

Mede om die reden verbood de provincie Friesland in 2000 de bouw van windmolens op het platteland. De boeren in Littenseradiel hadden echter van de gemeente een vergunning gekregen, voordat het verbod van kracht werd. Er staan in de gemeente al zes turbines.

De twee molens die niet mogen worden gebouwd, zijn van een ander type dan waarvoor een vergunning was verleend. Om die reden heeft de bestuursrechter die twee bouwvergunningen ongeldig verklaard.

Reageer op dit artikel