nieuws

PvdA: Doordenderen

bouwbreed

“Dit kabinet heeft geen vrienden meer. Het luistert naar niemand. Juist als het slecht gaat met de economie heb je bondgenoten nodig, geen tegenstanders. De houding is er een van doordenderen.�� Volgens PvdA-leider Wouter Bos jaagt het kabinet alleen maar mensen tegen zich in het harnas, niet slechts door de maatregelen maar ook door de […]

“Dit kabinet heeft geen vrienden meer. Het luistert naar niemand. Juist als het slecht gaat met de economie heb je bondgenoten nodig, geen tegenstanders. De houding is er een van doordenderen.�� Volgens PvdA-leider Wouter Bos jaagt het kabinet alleen maar mensen tegen zich in het harnas, niet slechts door de maatregelen maar ook door de hooghartigheid.

De kritiek op het kabinet heerst zowel bij de grootste oppositiepartij als bij de coalitie. J. van Aartsen (VVD) vindt het afschaffen van het grijs kenteken “een verkeerd signaal van het kabinet”. Hij wil deze maatregel terugdraaien en slaat samen met andere wensen een gat van 800 miljoen euro in de begroting. Hij wil nog niet zeggen hoe hij dat gaat vullen.

Fractievoorzitter M. Verhagen vindt de presentatie van de Miljoenennota niet gelukkig. Hij vindt dat duidelijker opgeschreven had moeten worden dat mensen ook wat terugkrijgen voor alles wat het kabinet ze afneemt. Ook hij heeft wensen, bijvoorbeeld één loket waar bedrijven terechtkunnen met vragen over innovatie. Coalitiegenoot D66 steunt de plannen voor het prepensioen, maar wil de bezuinigingen op onderwijs, van 200 miljoen euro, teruggedraaid zien.

GroenLinks-fractievoorzitter F. Halsema vindt dat het kabinet ten onrechte de economische noodklok luidt en schermt met het spook van de vergrijzing. Volgens haar zijn de harde bezuinigingen juist één van de oorzaken van de crisis.

Reageer op dit artikel