nieuws

Pas in 2006 echt vaart in Zweedse bouw

bouwbreed

stockholm – De laagconjunctuur voor de Zweedse bouw is een gepasseerd station, maar echt meer vaart in de bedrijvigheid is pas in 2006 te verwachten. Dat voorziet de werkgeversbond Sveriges Byggindustrier (BI) in zijn nieuwe economische prognose, de tweede van dit jaar.

Daarin wordt vastgesteld dat het voorzichtige optimisme dat in het voorjaar werd geuit nog steeds gerechtvaardigd is. Volgend jaar groeien de bouwinvesteringen echter hooguit met 1 procent, net als dit jaar. In 2006 wordt het echter meer: 3 procent. Dat resulteert over de hele periode 2004-2006 in een groei van de werkgelegenheid met 10.000 arbeidsplaatsen, aldus BI. Vooral de grond- weg en waterbouw gaat volgens de bond een sterke opleving tegemoet met een groei van 5 procent in 2005 en 7 procent in 2006. De woningbouw houdt het bedrijvigheidsniveau in grote lijnen vast, waarbij het vooral de corporaties zijn die de kar moeten trekken. Concreet is dit jaar in Zweden begonnen aan de bouw van krap 25.000 nieuwe woningen. De Zweedse economie als geheel groeit dit jaar 3,5 procent en bevindt zich daarmee in een hoogconjuncturele fase die de twee volgende jaren slechts licht vaart mindert.

Reageer op dit artikel