nieuws

Ouderenbonden kritisch over aparte seniorenstad

bouwbreed Premium

den haag – Ouderenbonden reageren kritisch op het idee van adviesbureau Inbo om een seniorenstad te bouwen. Wat de belangenorganisaties betreft, kunnen gemeenten en woningbouwcorporaties hun energie beter steken in het voor senioren geschikt maken van nieuwe en bestaande woningen.

Inbo werkt met de bouwers Heijmans en de Koninklijke Bam Groep, de woningbouwcorporatie Rochdale en de projectontwikkelaar ING aan de ontwikkeling van een stad waar ouderen veilig en met elkaar kunnen wonen. Volgens een onderzoek van het adviesbureau dat zich onder andere heeft toegelegd op de ontwikkeling van nieuwe plannen en visies voor bouwprojecten, is er bij ouderen veel behoefte aan een op hun eigen levensstijl aangepaste woon- en leefomgeving.

Uit de enquête die onderzoeker A. Sievers van Inbo onder 350 ouderen hield, blijkt dat driekwart van de ondervraagde vijftigplussers een aparte seniorenstad wel ziet zitten. In Nederland wonen volgens Sievers 5,3 miljoen vijftigplussers. Op basis van het onderzoek, dat gisteren onder de naam �Ik ben al heel lang bij de tijd� is verschenen, concludeert de adviseur dat er in in Nederland 3,9 miljoen mensen in een seniorenstad willen wonen.

“Geen scholen, geen jongeren. Dat wordt een enclave. Nou liever niet”, reageert woordvoerder Els Braas van de Unie Kbo. Als het aan de 264.000 leden tellende katholieke ouderenorganisatie ligt, staan senioren bij voorkeur met beide benen in de samenleving. Een ouderenstad past volgens Braas niet in dit streven om de verschillende generaties te integreren. “Idealen moeten geen ideologieën worden”, pareert Sievers de kritiek. De Inbo-medewerker vindt dat ouderen in hun behoefte aan een veilige en groene omgeving voorzien moeten worden. Daarbij bestrijdt hij �het Nederlandse idee dat er altijd maar één oplossing mogelijk is�. Volgens de adviseur kunnen problemen het beste aangepakt worden, door verschillende ideeën of concepten toe te passen.

Frank van der Aa van de ANBO – de algemene bond voor ouderen die met 180.000 leden een middelgrote Nederlandse stad zou kunnen vullen – wijst op het enorme tekort aan seniorenwoningen. “Daar ligt de prioriteit. Op een lijstje van één tot tien staat een seniorenstad wat ons betreft op tien”.

Volgens Van der Aa moeten er op termijn ongeveer een half miljoen senioren woningen bijkomen. Minister Dekker van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) heeft aangekondigde voor 2009 zeker 255.000 woningen voor ouderen te willen bouwen. “Maar daarmee is het probleem van het tekort aan seniorenwoningen nog lang niet opgelost”, benadrukt Van der Aa de huisvestingsproblemen van de Nederlandse ouderen.

Reageer op dit artikel