nieuws

Op Bouwkampioenschap is iedereen eigenlijk een topper

bouwbreed Premium

veldhoven – In de werkruimten van de Bouw Educatie Groep Zuid-Oost Brabant in Veldhoven gaan jonge vaklieden tot het uiterste om goud te winnen tijdens de Nederlandse Bouwkampioenschappen. De status van wereldster ligt namelijk in het verschiet.

In diverse ruimten proberen 20 jongens en een meisje elkaar de loef af te steken. Timmerlui, metselaars, tegelzetters en natuursteenbewerkers, allemaal zijn ze naar het Brabantse leerbedrijf gekomen om kampioen te worden. “Mijn werkstuk wordt het beste”, valt van hun gezicht te lezen, ook al zeggen ze het niet met zoveel woorden tegen de bezoekers die hun vorderingen geïnteresseerd volgen.

Er staat dan ook veel op het spel. De winnaars van een gouden medaille doen volgend jaar mei mee aan de internationale beroepen-olympiade, WordSkills geheten, die in Helsinki wordt gehouden. En wie daar goud, zilver of brons wegsleept, is binnen zijn vakgebied een wereldster.

Maar ook wie niet zover komt is een topper. Op de Nederlandse Bouwkampioenschappen is uitsluitend de crème de la crème van bouwend Nederland aanwezig. De deelnemers onder wie natuursteenbewerker Mattias Boon uit Ede, metselaar Tommy van Amelsfoort uit Goirle, tegelzetter Ruud ten Berge uit Almelo en timmerman Sjaak Beets uit Broek in Waterland scoorden eerder dit jaar tijdens regionale kampioenschappen, de voorrondes voor de nationale competitie. Wedstrijden waarbij hoge eisen worden gesteld aan de mededingers.

Gladiatoren

De werkstukken die de bouwkundige gladiatoren in Veldhoven maken zijn in het diepste geheim ontworpen. Voordat de wedstrijd begon, wist dus geen van de deelnemers wat hem precies te wachten stond. Dat maakte het moeilijk om gericht te trainen. Ook al was het natuurlijk wel mogelijk om te rade te gaan bij ontwerpen van vroegere kampioenschappen. En dat deden ze dan ook. Want oefenen, oefenen en nog eens oefenen is het parool tijdens de aanloop naar de wedstrijden.

En dan nu de finale. Er wordt gepast, gemeten en geschaafd. Tijd voor een versnapering is er nauwelijks. “Volgens mij zijn sommige van die werkstukken behoorlijk zwaar”, zegt Harry Verhoeven, directeur van de Bouw Edeucatie Groep Zuid-Oost Brabant. “Die metselaars hebben te veel stelwerk. Ik betwijfel of ze het wel allemaal afkrijgen.” Hij kijkt naar de tegelzetters, die zwoegen aan hun werkstuk. “Vroeger had ik een klas met meer dan twintig leerlingen die allemaal zo�n opgave maakten. En dat is dan nog maar vijfentwintig jaar gelededen. Als ik daaraan denk dan verlang ik terug naar de oude ambachtschool. Als je scholieren zulke dingen laat maken, dan krijgen ze weer zin in de bouw.”

Perfectioneren

Naarmate de dag vordert stijgt de spanning ten top. Juryleden nemen de prestaties kritisch in ogenschouw. De deelnemers vegen het zweet van hun voorhoofd en kijken wat er aan hun werkstuk geperfectioneerd kan worden. De puntjes gaan op de i. Erop of eronder. Nadat de jury zijn oordeel heeft geveld wordt bekendgemaakt wie Nederland gaat vertegenwoordigen tijdens Worldskills. De afvallers mogen zich troosten met de gedachte dat deelnemen aan de Nederlandse Bouwkampioenschappen belangrijker is dan winnen.

�Ik betwijfel of

ze het allemaal wel afkrijgen�

Reageer op dit artikel