nieuws

Onderzoek naar gevolgen gated communities

bouwbreed

rotterdam – Bij nieuwe bouwprojecten verschuiven de grenzen van publiek naar privaat domein. De kans is daarom groot dat steden zich in de toekomst gefragmenteerd ontwikkelen.

De Rotterdamse stedenbouwkundig ontwerper ir. S. Lohof begint een onderzoek naar de juridische, ruimtelijke en sociale aspecten van de Nederlandse �gated communities�.

In een �gated community� is de openbare ruimte in grote mate geprivatiseerd en afgesloten. Hoewel dit uit de Verenigde Staten overgewaaide begrip in Nederland nog in de kinderschoenen staat, beginnen architecten en projectontwikkelaars meer en meer te spelen met de privatisering van gemeenschappelijke buitenruimten. Nieuwe projecten worden ontoegankelijker en het beheer van de openbare ruimte komt steeds vaker in handen te liggen van de bewoners.

Voor Lohof is deze ontwikkeling zo interessant, dat zij heeft besloten een uitgebreid onderzoek naar de materie te doen. Na haar studie aan de Technische Universiteit in Eindhoven heeft de in Rotterdam woonachtige Lohof zich toegelegd op stedenbouwkundig ontwerpen. Inmiddels is zij in de Maasstad zelfstandig werkzaam en legt zij zich toe op ontwerp, onderwijs en onderzoek.

Het onderzoek dat Lohof gaat uitvoeren onderscheidt zich in wat al allemaal over de �gated community� is gezegd, omdat zij deze ontwikkeling vooral wil inventariseren en analyseren. Tot op heden hebben vooral sociologen zich over deze nieuwe woonvorm gebogen. Die constateren dat mensen de behoefte hebben zich �op te sluiten� in hun eigen omgeving en eigen groep. Anderen zeggen weer: niets nieuws onder de zon, flats zijn ook altijd afgesloten en je komt er alleen binnen via een intercom.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels