nieuws

Nieuwe vezelversterkte kunststof volledig recyclebaar

bouwbreed

wolvega – Lichter en stootvaster dan glasvezel en bovendien compleet recyclebaar. Dat zijn de voordelen van de nieuwe kunstvezel Pure die Wolvega Panelen onder andere tot geveldelen verwerkt. Architecten zijn vooral gecharmeerd van de variatie aan weefpatronen.

Pure wordt geproduceerd door de Royal Lankhorst Euronete Groep, een grote touw-, garen en recyclingfabrikant uit Sneek, die ook een heel scala van technische vezels produceert. Vooral de automobielindustrie zette het bedrijf aan tot de ontwikkeling van de polypropyleenvezel. De tapes die uit de extrusiemachine rollen hebben een enorme impactsterkte. Als het materiaal al scheurt of versplintert, dan levert dat geen scherpe breukvlakken op. En dat is weer van belang voor het voorkomen van letsel.

Belangrijker bij de ontwikkeling was het streven om te komen tot een vezelversterkte kunststof die honderd procent recyclebaar is. Dat komt doordat zowel de vezel als de matrix uit polypropyleen bestaat. Maar dan uit een variant met een lager smeltpunt. Na een tochtje door de shredder kan het afgedankte materiaal zonder verlies weer opnieuw in de extrusiemachine worden gevoerd. Met glas- of koolstofvezels, is dat volgens R. Swierenga van de vezelfabrikant uitgesloten. Vezel en hars zijn niet te scheiden en moeten samen verbrand worden, waarbij er allerlei giftige stoffen vrijkomen.

Een van de bedrijven die met het hagelnieuwe materiaal experimenteert is Wolvega Panelen uit Friesland. De firma maakt al ruim 25 jaar sandwichpanelen. Aluminium, steenwol, hechthout, polystyreen en diverse vezelversterkte kunststoffen… het bedrijf verlijmt alles met elkaar in wisselende combinaties, afhankelijk van de gewenste eigenschappen van het eindproduct. Grote troef is de grote �press-clave� waarin onder hoge druk en temperatuur materialen verlijmd worden. Het gevaarte is afkomstig uit de boedel van vliegtuigfabrikant Fokker en kent zijn gelijke niet in Europa. Vandaar dat grote automobielfabrikanten, zelfs uit Japan, tegenwoordig regelmatig in Wolvega te vinden zijn. De grootschalige productie nemen ze uiteindelijk zelf ter hand, maar voor de ontwikkeling van prototypen van bumpers, deuren en andere onderdelen, kloppen ze graag aan bij Wolvega Panelen.

Op de grote pers-claaf worden sinds kort ook de Pure-weefsels tot vormstukken verwerkt. Op zijn werkkamer heeft directeur P. Heida van Wolvega Panelen daarvan een aantal voorbeelden staan. Een brandwerende treindeur voor een Zweedse treinfabrikant, een slagvaste bouwhelm, het frame van een design-fiets. De combinatie van het lage gewicht met de hoge sterkte en stijfheid gaven de doorslag om te experimenteren met de nieuwe vezel. En natuurlijk de hoge recycleerbaarheid, die garant staat voor een milieuvriendelijk karakter van het eindproduct.

Architecten

Ook het architectenbureau waar Heida al jaren mee werkt, Cepezed uit Delft, heeft inmiddels kennis genomen van de mogelijkheden van het nieuwe materiaal. Door te spelen met kleuren en weefpatnen kunnen er aantrekkelijke panelen van worden gevormd.

“Carbonlook is hot onder architecten”, weet Heida en Pure levert een vergelijkbaar effect. Maar dan tegen een fractie van de kosten. Want polypropyleen is aanzienlijk goedkoper.

Swierenga van Lankhorst benadrukt dat het assortiment voorlopig vooral uit grijze en witte vezels zal bestaan. Verschillende weefpatronen aanbrengen acht hij geen enkel probleem.

Die verwachting spreekt ook Heida uit. Hoe hooggespannen de verwachtingen over het materiaal ook zijn, het zal voorlopig voor de bouw een niche-product blijven.

Bijvoorbeeld toegepast voor dubbel gekromde vlakken. Want in de pers kunnen de weefsels bij een temperatuur van zo�n 200 graden Celsius en drukken tot 3 bar elke denkbare vorm worden meegegeven. De meest grillige blobvormen zijn mogelijk uit panelen van Pure. Voor brandwerende panelen of deuren zijn vermoedelijk voorlopig nog goedkopere alternatieven voorhanden.

Dat het niet lang meer duurt voor het eerste Pure-paneel tegen een Nederlandse gevel prijkt, staat voor Heida als een paal boven water. Al was het maar tegen de gevel van zijn eigen woonhuis, dat 25 jaar geleden door het architectenbureau Cepezed werd ontworpen en sindsdien een soort proeftuin is voor de toepassing van moderne gevelmaterialen.

Architecten gecharmeerd van variatie patronen

Reageer op dit artikel