nieuws

Nieuwe grens Groene Hart nog niet vast

bouwbreed Premium

den haag – De plannen voor woningbouw in de Bloemendalerpolder bij Weesp en bij Rijnenburg (Utrecht) zijn nog niet definitief. De Tweede Kamer kan via moties deze delen van het Groene Hart openhouden. Dit schrijft minister Dekker (VROM) in haar antwoord op kamervragen over de Nota ruimte. De woningbouwplannen voor beide gebieden zijn volgens de […]

den haag – De plannen voor woningbouw in de Bloemendalerpolder bij Weesp en bij Rijnenburg (Utrecht) zijn nog niet definitief. De Tweede Kamer kan via moties deze delen van het Groene Hart openhouden.

Dit schrijft minister Dekker (VROM) in haar antwoord op kamervragen over de Nota ruimte.

De woningbouwplannen voor beide gebieden zijn volgens de minister “niet onomkeerbaar”. Daarmee bedoelt ze dat er nog geen goedgekeurde bestemmingsplannen met rechtskracht zijn die woningbouw mogelijk maken. Wel zijn de plannen voor de Bloemendalerpolder in een vergevorderd stadium. De provincie Noord-Holland werkt momenteel aan een uitwerkingsplan voor de bouw van vijfduizend woningen.

Een bepalende stem bij de besluitvorming voor de nota lijkt weggelegd voor de CDA-fractie. Zo blijkt uit de vragen aan de minister dat woningbouw bij Rijnenburg (vijfduizend woningen) “vooralsnog niet gewenst is”. Het CDA wil eerst de infrastructuur in dat gebied geregeld zien. Ook is de fractie niet overtuigd van het verleggen van de grens van het Groene Hart bij de Bloemendalerpolder. “Dient nu niet juist op deze plaats de overgang van het Groene Hart naar het Markermeer en het Eemmeer te worden gerespecteerd?”, aldus de regeringsfractie.

Bij de behandeling van de Vijfde nota ruimtelijke ordening, de voorloper van de Nota ruimte, zijn moties ingediend die woningbouw in de Bloemendalerpolder en bij Rijnenburg moesten tegenhouden.

Reageer op dit artikel