nieuws

Nieuw rioleringsnet voor westelijk havengebied in Rotterdam

bouwbreed

rotterdam – Het westelijk havengebied van Rotterdam krijgt een compleet nieuw gemeentelijke rioleringsstelsel.

Binnen twee jaar worden ongeveer 150 bedrijven aangesloten op de riolering. Die zijn nu nog aangewezen op eigen zuiveringsinstallaties of septic tanks, waarvan de inhoud op het oppervlaktewater wordt geloosd.

Aannemers Ooms Avenhorn en Lareco Nederland leggen in totaal 55 kilometer pijpleiding aan met een diameter die varieert van 90 tot 400 millimeter. Het systeem, dat wordt uitgerust met boosterstations, stuurt het afvalwater naar zuiveringsstations in Oostvoorne en Hoogvliet. In het hele netwerk zijn zeventien pompstations opgenomen. De afvoercapaciteit van het nieuwe rioleringssysteem bedraagt vanaf de Maasvlakte 210 kuub per uur en 320 kuub vanaf het Botlekgebied. Het Havenbedrijf Rotterdam steekt ongeveer 15 miljoen euro in de aanleg van het centrale leidingstelsel. Bedrijven moeten daarop een aansluiting maken.

Tot op heden ontbreekt een centraal rioolstelsel in het havengebied ten westen van de Beneluxtunnel. Door de aanleg moet het water van de haven schoner worden. C. Asselbergs, directeur van havenbelangenorganisatie Deltalinqs, loopt niet over van enthousiasme. De overheid moet niet doorslaan in het stellen van milieuregels, vindt hij. “Meeuwen poepen ook”, aldus Asselbergs.

Reageer op dit artikel