nieuws

Nederland mag in Londen Vinex-wijken kopiëren

bouwbreed Premium

den haag – Mogelijk ligt er veel werk voor Nederlandse architecten, projectontwikkelaars en bouwers in Londen. De Engelse minister K. Hill van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting is erg onder de indruk van de Vinex-locaties. Na zijn bezoek gisteren aan de Haagse wijk Ypenburg is hij dan ook zeker van plan om met Nederlanders om tafel te gaan zitten voor een ontwikkelingsplan in Londen.

De Engelsen kunnen volgens Hill veel leren van de manier waarop de Nederlanders bouwen. Zwaar onder de indruk is de Britse bewindspersoon van de diversiteit, de bevolkingssamenstelling en het gebruik van materialen in een wijk als Ypenburg. “Ik zie hierin een belangrijke rol weggelegd voor Nederlandse architecten en ontwikkelaars in Engeland”, zegt Hill.

In Oost-Londen moet binnen tien tot vijftien jaar een wijk verrijzen van 120.000 woningen en voor de nog langere termijn moeten een miljoen huizen rondom Londen worden gebouwd. Als verantwoordelijk minister zegt Hill met deze enorme investering niet de fout te willen maken die Engeland in het verleden heeft gemaakt met dergelijke mega-investeringen. “De bouw van onze voorsteden is monotoon. Eentonig qua design, maar ook qua bevolkingssamenstelling. Op de lange termijn veroorzaakt dat allemaal problemen.”

Hill noemt de diversiteit in Ypenburg een inspiratiebron voor de nieuwe wijk in Londen. Hij meent dat deze diversiteit goed is voor de bevolkingssamenhang binnen een woonwijk.

Verscheidenheid

Vooral in het spelen met �verschillende en verrassende� materialen ziet Hill veel mogelijkheden. Dat is volgens hem een heel goede manier om verscheidenheid aan te brengen en verschil in de bouwkostprijs te verhullen “De architectuur is van een bijzonder hoog niveau. Ik ben erg geïnteresseerd in design en ik kan zeggen dat ik erg onder de indruk ben van het design in Ypenburg. Sociale huurwoningen en duurdere koopwoningen staan hier door elkaar, maar aan het uiterlijk van de woning kun je niet zien of het een huurwoning of koopwoning is. Dat gegeven neem ik zeker mee naar Engeland.”

Volgens Hill laten de Vinex-wijken zien dat ruimtelijkheid en intensiviteit heel goed samen kunnen gaan. Hij roemt de wijze waarop Ypenburg is ingepast in de omgeving. Bovendien zegt de Brit nergens in de wijk het idee te krijgen dat Ypenburg een enorme bevolkingsdichtheid kent. De wijk moet  ruim 40.000 inwoners gaan herbergen. “Dat is voor ons heel belangrijk. In Engeland zijn wij namelijk heel intensief bezig met het beschermen van onze zogeheten �groene zones�, zowel fysiek als visueel.”

Dutch practice

Ironisch is dat de ontwikkelaars en architecten van Ypenburg zich op dit laatste punt juist hebben laten inspireren door de Engelsen. Zij hadden het beeld van de achttiende-eeuwse Britse crescents voor ogen, een wijk met een stedelijke en voorname uitstraling naar het omliggende landschap. “Of ik dat heb gezien”, lacht Hill luidt. “Nou, ik heb vooral geleerd van de Dutch practice. Om een wijk leefbaar te houden in de 21ste eeuw moeten school en werk in de directe omgeving liggen van wonen.”

Reageer op dit artikel