nieuws

Maffia in New York nog altijd actief in bouw

bouwbreed Premium

new york – Uit de aanklacht tegen een bekende projectontwikkelaar blijkt dat de maffia nog steeds criminele activiteiten ontplooit in de New Yorkse bouwwereld.

Een federale officier van justitie in New York maakte afgelopen week bekend dat Frederick Contini – in 1999 nog Amerika�s projectontwikkelaar van het jaar – is aangeklaagd wegens criminele activiteiten in samenwerking met twee beruchte New Yorkse maffiafamilies. Contini heeft met de families Gambino en Genovese een bouwproject in Manhattan geplunderd waarop hij toezicht hield voor tientallen miljoenen dollars.

De malversaties werden gepleegd bij de verbouw van Broadway 2, een nieuw hoofdkwartier van de noodlijdende Metropolitan Transportation Authority in lower Manhattan. De renovatie van dit 32 verdiepingen hoge gebouw was begroot op 135 miljoen dollar. De echte kosten zijn echter al opgelopen tot 440 miljoen dollar terwijl het werk nog niet klaar is. Volgens de officier van justitie moet de oorzaak van de kostenoverschrijdingen vooral worden gezocht bij de gepleegde fraude.

Contini, die projectmanager was bij Broadway 2, wist door middel van afpersing, valse rekeningen en smeergelden miljoenen dollar uit het project te persen. Contini liet onderaannemers contracten uitvoeren met goedkope arbeidskrachten die niet bij een bond waren aangesloten. De Metropolitan Transportation Authority kreeg daarvoor rekeningen waarin het uurloon van georganiseerde arbeiders, dat bijna 100 procent hoger ligt, werd opgevoerd.

Volgens de officier van justitie in Manhattan heeft de schatrijke Contini bekend dat hij al 13 jaar lang samen met vertegenwoordigers van de Gambino-familie via list en bedrog geld perst uit diverse bouwprojecten in New York en New Jersey. Contini betaalde elke week tienduizenden dollars aan maffiasoldaat Edward Garafolo, een zwager van de voormalige maffia �underboss� Sammy the Bull.

De aanklachten tegen Contini bewijzen dat de autoriteiten in New York nog geen punt kunnen zetten achter hun jarenlange strijd tegen de invloed van de maffia in de bouw. Vooruitgang is er wel gemaakt. Vijfentwintig jaar geleden was het nog vrijwel onmogelijk een groot bouwproject op te zetten zonder dat de maffia daaraan iets verdiende.

Reageer op dit artikel