nieuws

Laatste stuk Veendijk Botshol toch versterkt

bouwbreed Premium

hilversum – Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) gaat de ruim 2 kilometer lange veendijk van de polder Groot Mijdrecht toch versterken. AGV wilde in eerste instantie wachten met de versterking, omdat de dijk geen gevaar voor de omgeving zou veroorzaken.

Het stuk Veendijk ligt langs het natuurgebied Botshol, van Zwarte Schuur tot de Waver. Rond deze polder versterkte het waterschap in het voorjaar al 10 kilometer veendijk. Het Hoogheemraadschap heeft gewacht met het versterken van deze dijk, omdat die geen prioriteit had en de schade bij eventuele doorbraak beperkt zou zijn.

Dat de veendijk nu wel wordt aangepakt, is volgens AGV uit puur praktische overwegingen. Dijkinspecteurs van het hoogheemraadschap en zijn uitvoerende Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) vonden op verschillende plaatsen in de dijk kleine schadeplekken. Bovendien vindt de dienst het logischer om een hele dijk te versterken in plaats van een gedeelte. Verder zijn alle voorzieningen, zoals de bouwkeet, nog op de werkplaats aanwezig. Hierdoor is het efficiënter om nu al met de versterking te beginnen.

Uiteindelijk moet er over de ruim 2 kilometer lange veendijk een extra laag klei van 30 tot 40 centimeter worden aangebracht. De totale kosten van het project bedragen 1,1 miljoen euro. De dijkversterking wordt uitgevoerd door het bedrijf GMB Oldenkamp uit Opheusden. De werkzaamheden beginnen op 15 september en duren ongeveer vier weken.

Reageer op dit artikel