nieuws

Kwaliteitseisen hsl vooraf niet bekend bij bouwers

bouwbreed

den haag – De bouwbedrijven die inschreven voor de hsl-zuid wisten niet welke eisen de projectorganisatie stelde aan hun ontwerpen.

Dit zei T. Dijkstra, lid van de welstandscommissie hsl-zuid en voormalig rijksbouwmeester, tegen de Tijdelijke Commissie Infrastructuurprojecten. Zo hebben de aannemers volgens Dijkstra niet vooraf het boekwerkje �Kaders voor kwaliteit� ontvangen. Het was juist de bedoeling van deze brochure om de samenhang en de kwaliteit in de ontwerpen voor de verschillende onderdelen van de hsl te bewaken, aldus Dijkstra.

Het gevolg was volgens hem “ontwerpen van middelmatige en lagere kwaliteit die niet op elkaar aansloten”.

Dijkstra is ervan overtuigd dat de eerste ontwerpen in deze design-and-constructaanbestedingsprocedure wel over voldoende kwaliteit hadden beschikt als het boekwerkje was uitgereikt. “Maar nu waren ze dusdanig onder de maat dat ze door de projectorganisatie niet eens aan de welstandscommissie werden voorgelegd”, vertelde hij. Naar mening van Dijkstra is het ook “naïef” om te verwachten dat vijf verschillende partijen één samenhangend geheel presenteren.

Nadat de aannemers vervolgens wijzigingen hadden doorgevoerd in hun ontwerpen, werd het project duurder doordat ze, in de woorden van Dijkstra, “gigantisch veel meerwerk” opvoerden in vergelijking met de aanvankelijke aanbestedingen. Als de projectorganisatie van begin af aan duidelijk was geweest in de kwaliteitseisen, waren deze meerkosten niet nodig geweest, is de overtuiging van Dijkstra.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels