nieuws

Kolos La Vista toch in polderlandschap

bouwbreed

cruquius – Appartementencomplex La Vista moet koste wat het kost in Cruquius komen. Gemeente Haarlemmermeer heeft met het plan een conflict met aangrenzende gemeenten en buurtbewoners van het toekomstige kolossale gebouw aan de Ringvaart geriskeerd.

De twee woontorens komen in spiegelbeeld tegenover elkaar te staan. Het ontwerp is van de Italiaans-Zwitserse architect Mario Botta, die ook het complex La Fortezza in de wijk Ceramique in Maastricht ontwierp. Uiteindelijk moeten langs de Ringvaart 28 appartementen in zeven woonlagen verrijzen. De kosten per woning variëren van 780.000 tot 900.000 euro. “Een forse prijs, maar het zijn dan ook forste appartementen”, stelt S.G.L.M. ter Burg van Meerschip Ontwikkelingsmaatschappij uit Hoofddorp.

Elke woning krijgt een aparte lift naar de parkeergarage. Vloeroppervlakte van een appartement is 210 vierkante meter, zowel aan de voor- als aan de achterzijde van de woning komt een loggia van 20 vierkante meter.

Buitengebied

La Vista komt midden in het buitengebied te liggen tussen de vrijstaande huizen en vlakbij het stoomgemaal. De gemeenten Haarlem en Heemstede hebben moeite met de plannen, omdat zij op deze plek geen massale nieuwbouw willen. Bovendien zijn deze twee gemeenten tegen de sloop van een oude graansilo.

Voor Heemstede is de ligging aan het uiteinde van de Spaarne een groot probleem. Op deze plek mondt de Spaarne uit in de Ringvaart en komen de drie gemeenten Haarlemmermeer, Heemstede en Haarlem bij elkaar.

Heemstede heeft echter alleen in het voortraject van de planontwikkeling bezwaar aangetekend. Door de welstandscommissie van Haarlemmermeer is dit bezwaar van tafel geveegd.

Haarlemmermeer juicht de komst van La Vista toe en heeft inmiddels een vergunning voor de bouw afgegeven.

Omdat de welstandscommissie een positief advies heeft afgegeven, is er voor Haarlemmermeer geen reden nog verder op de bezwaren in te gaan. “Eindelijk is de discussie over de graansilo nu beslecht”, zegt Ter Burg. “Dat ding stond volgens mij al dertig jaar leeg. Ook het conflict met de buurtbewoners, Haarlem en Heemstede is uit de weg. Asbest is gesaneerd en vergunningen zijn binnen. Dus wat ons betreft kunnen we beginnen.”

Projectontwikkelaar Meerschip uit Hoofddorp hoopt dat de bouw volgend jaar maart kan beginnen. De riante woningen moeten eerst nog wel verkocht worden. Inmiddels heeft de ontwikkelaar vier appartementen verkocht.

Reageer op dit artikel