nieuws

Klein ongemak

bouwbreed

De bouw is behoudend, afwijken van het bekende dragen ze je eerder na dan meevaren met de hoofdstroom. Maar sommige gebeurtenissen vragen om veranderingen. Niet alleen grote dingen nopen tot ingrijpen. Ook klein ongemak kan reden zijn de zaken anders aan te pakken. Zo zou het rookverbod in gebouwen reden moeten zijn voor een fundamentele […]

De bouw is behoudend, afwijken van het bekende dragen ze je eerder na dan meevaren met de hoofdstroom. Maar sommige gebeurtenissen vragen om veranderingen. Niet alleen grote dingen nopen tot ingrijpen. Ook klein ongemak kan reden zijn de zaken anders aan te pakken.

Zo zou het rookverbod in gebouwen reden moeten zijn voor een fundamentele herbezinning op �het zakenpand�. Waarom? Lees verder. In het Beatrixkwartier in Den Haag staan kapitale zakenpanden en er komen er nog veel meer bij. Het moet een wijk worden waar je woont, werkt en recreëert. Een wijk waar je nooit meer uit wil. Mooi plan, maar het rookverbod zorgt voor een lelijke verstoring. Voor de ingang van een bestaand pand liggen sinds het rookverbod namelijk peuken. Niet een enkele. Nee, er liggen er zoveel dat het opvalt. De ingang van een zakenpand dient representatief te zijn. Je hoort daar netjes binnen te kunnen komen. Er staan vaak auto�s met chauffeur op de stoep. De hoge pieten die daaruit stappen moeten wel denken wat is dat voor club hier. Ze zullen denken dat ze daar binnen best goed zaken kunnen doen, omdat ze daar kennelijk toch geen oog hebben voor details.

Ook van architecten verwachten we dat ze het anders aanpakken qua vormgeving. Ze dienen er rekening mee te houden dat de mens nu eenmaal aan zijn trekken moet komen en daarvoor een plek inruimen. Een logische plek die je als vanzelfsprekend als rookplek herkent en benadert. Een plek waar anderen geen last hebben van de peuken die een deel van die rokers altijd meent op de grond te moeten laten liggen. En dan de beheerders van die prachtige zakenpanden. Als die al zien dat er peuken voor de ingang liggen, weten ze ook dat opruimen bijna onbegonnen werk is. De verstokte rokers zijn inmiddels over. De verstokte rokers trekken zich nergens meer wat van aan in hun zucht naar nicotine. Niet binnen roken? Dan hup de deur uit en meteen de vlam erin. Verbieden kan niet met de ingang grenzend aan de openbare weg.

Peuken op de grond , jammer dan. Ga er als beheerder maar aan staan. Een paar keer per dag vegen ruimt wel op maar is eigenlijk ook maar vechten tegen de bierkaai. Allemaal zo makkelijk nog niet met dat rookverbod.

Reageer op dit artikel