nieuws

Klantgericht marktgesprek

bouwbreed

“Goedemorgen, ik wil graag iets nieuws, iets anders. Ik wil graag een DBFMO-gebouw. Kunt u voor mij een offerte maken?” “DBFMO, weet u niet wat dat is? Dat is innovatie ten top. Onze minister is er dol op! We gaan eindelijk de mogelijkheden van de markt optimaal benutten en risico�s alloceren waar ze thuishoren.” Wat […]

“Goedemorgen, ik wil graag iets nieuws, iets anders. Ik wil graag een DBFMO-gebouw. Kunt u voor mij een offerte maken?”

“DBFMO, weet u niet wat dat is? Dat is innovatie ten top. Onze minister is er dol op! We gaan eindelijk de mogelijkheden van de markt optimaal benutten en risico�s alloceren waar ze thuishoren.”

Wat kan ik daarbij voor u betekenen?

“Mijn organisatie heeft een nieuw kantoor nodig. En we hebben samen bedacht wat we ongeveer nodig hebben. Dat hebben we in een programma van eisen opgeschreven. Nu moet er een ontwerp worden gemaakt. Dat is de D van design.”

Daar kunnen wij voor zorgen!

“Maar we willen de opdracht voor het ontwerp combineren met die voor de uitvoering. Dat is de B van Build.”

Ach, meneer wil een geïntegreerd contract, een �design-and-build� zogezegd. Als ontwikkelaar doen we dat al jaren. Prima voor u als u precies weet wat u wilt hebben. Prima voor ons als u dat nog niet tot in detail weet.

“Dat is niet alles. We hebben geen geld om het gebouw zelf te betalen. Hebt u daar ook iets voor? Dat bedoelen we met de F van finance.”

Daar hebben we al jaren geleden een concept voor uitgevonden. We noemen het �huur�. Wij, of onze beleggingsafdeling, blijven eigenaar van het gebouw en u kunt het tegen een vergoeding gebruiken. Als u specifieke eisen aan het gebouw stelt, gaan wij er natuurlijk wel van uit dat u een langlopend contract wil sluiten. Is dit wat u bedoelt?

“Ja en nee. We willen ook graag dat u het gebouw voor ons onderhoudt. Dat bedoelen we met de M van maintain.”

Onze afdeling gebouwbeheer zorgt er voor dat uw gebouw in goede staat blijft. Verder nog wensen?

“Ja, de O van operate. Kunt u zorgen voor alle faciliteiten van de catering en de beveiliging tot en met de automatisering en de reprografie?”

Dat kan. Dat doen we dan samen met onze facilitaire dienstverleningsafdeling. Is dit nu wat u bedoelt met DBFMO?

“Ja, alleen… we willen graag een prestatiecontract met u afsluiten.”

“Wij willen u graag een vergoeding betalen die gebaseerd is op de mate waarop de huisvesting scoort op prestatie-indicatoren die door onze slimme consultants zijn opgesteld. Met andere woorden uw beloning wordt gerelateerd aan de mate waarin alles aan onze eisen blijft voldoen.”

Ik wil graag een scherpe huurprijs voor u aanbieden. Voor die prijs zorgen wij dat alles functioneert. Dat is ons vak en daar hoeft u zich niet druk over te maken. We zijn best bereid om een boeteclausule overeen te komen voor situaties waarin een de huisvesting niet aan alle eisen voldoen. Doen we al jaren, maar we houden het graag simpel. En als u een prijsopgave voor een langere termijn wilt vinden we dat nog mooier. Als de uitgangspunten in de loop der jaren veranderen gaan we graag (glimlach) weer met elkaar om de tafel.

“Wanneer kan ik uw DBFMO-bidbook verwachten?”

Als ik het mag samenvatten: over drie weken krijgt u van ons een offerte voor de huur van een nieuw te ontwikkelen kantoorgebouw op maat, inclusief alle facilitaire diensten. Maar wat voor nieuws en anders wilde u nu eigenlijk?

Ir. Norbert van Doorn

Directeur van ProCap Projectmanagement in Utrecht

Reageer op dit artikel