nieuws

Kabelgoot onzichtbaar onder het parket

bouwbreed

Moderne kabelgoten zijn een uitkomst voor onverwachte snoeren en kabeltjes in huis. Het zou mooier zijn als ze niet langs de plint zouden lopen, maar onzichtbaar onder het parket zouden zitten. En nog mooier als ze al tijdens de bouw zouden zijn aangebracht.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1025367

houder: H. Veenstra, Apeldoorn

uitvinder: H. Veenstra

Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig ruim voorzien van telefoonaansluitpunten en wandcontactdozen met randaarde. Het moderne, fors gecomputeriseerde gezin is er dankbaar voor, want dat scheelt een aanzienlijke hoeveelheid hinderlijke kabels en verlengsnoeren door het huis. Toch blijft het gemiddelde huishouden zitten met te veel snoeren en kabeltjes langs wanden en over vloeren. Neem alleen al de kabeltjes tussen de geluidsapparatuur en de boxen. En natuurlijk de coaxkabels tussen de tv�s en de cai-aansluitdoos die is geplaatst in de wand tegenover de door de ontwerper geplande plek voor de zithoek.

“Ongeveer drie jaar geleden kocht ik een nieuwbouwhuis en omdat ik van tevoren invloed had op de plaats van de verschillende aansluitingen, kende ik weinig kabelproblemen”, vertelt H. Veenstra, adjunct-directeur van een bouwbedrijf. “Maar dat veranderde toen we besloten een open haard te nemen, en de tv moest worden verplaatst.”

Veenstra bedacht met spijt dat het zoveel beter zou zijn geweest als in de cementdekvloer onder zijn mooie houten vloer vooraf ruimte zou zijn gemaakt voor onverwachte kabels. Want dat zou toch mooier zijn dan achteraf langs de plint een kabelgoot aan te brengen. De ingenieur bedacht vervolgens een kabelgootsysteem dat al tijdens de bouw kan worden aangebracht in de toplaag van een cementdekvloer. Vlak langs de binnen- en buitenwanden. De rechthoekige goot is van kunststof en heeft twee gescheiden kanalen. Een ervan is bedoeld voor elektra, de ander voor kabel-tv, telefoon of computers. De goot zit vastgeklikt op klembeugels, gemaakt van een taaie kunststof, die tijdens de ruwbouwfase zijn aangebracht onder onderste laag kalkzandsteenblokken. Bij betonbouw kunnen de beugels worden bevestigd in een vooraf in het beton gestort kunststof blokje. Zowel de beugel als de uitsparing in de onderkant van de goot is voorzien van ribbels, waardoor de goot in hoogte verstelbaar is. Voor gebruik bij een dekvloerendikte tussen de 50 en 70 millimeter worden extra steuntjes bijgeleverd. Er zijn ook hoekstukken voor zowel in- als uitwendige hoeken, die op de rechte stukken van de goot kunnen worden geschoven. Om toegang te krijgen tot de kabelgoot moeten langs de wand gaten worden geboord, waarna de kabeltjes met een trekveer door de goot kunnen worden getrokken.

De onzichtbare kabelgoot van Veenstra is nog niet leverbaar en zelfs nog niet in productie. Voor het eind van dit jaar wil de uitvinder afspraken maken met de huidige belangstellenden. Dan kan er ook een matrijs  worden gemaakt en kunnen proefprojectjes worden uitgevoerd. Uiteindelijk wil hij de goten en de bijbehorende PTT-, CAI- en UTP-contactdozen leveren via doe-het-zelfwinkels en en de bouwmaterialenhandel.

Reageer op dit artikel