nieuws

Huis van met bamboe gewapend beton is aardbevingbestendig

bouwbreed Premium

bangalore – Met het afsterven van honderdduizenden hectaren Indiaas bamboe komt de komende jaren zeer veel bamboe op de markt. Op dit moment buigt het Center for Bamboo Initiatives (CBI) in Ahmedabad, India, zich over innovatieve toepassingen. Een prototype huis voorzien van bouwmuren van met bamboe gewapend beton is één van de ideeën.

In het noordoosten van India geeft het landschap met bamboebossen het beeld van een golvende groene zee. Maar de schoonheid van het landschap wordt overschaduwd door een naderend onheil. In de komende jaren zullen de honderdduizenden hectaren bamboe tot bloei komen en sterven. De bomen hebben namelijk een levenscyclus van circa vijftig jaar. Een overvloed aan zaden veroorzaakte eind jaren vijftig een rattenplaag die zich vervolgens aan de rijstvoorraden op de velden tegoed deed. Een hongersnood onder de bevolking was het gevolg. Ongeveer 15.000 mensen kwamen om. Met het bedenken van nieuwe toepassingen hoopt de CBI een dergelijke catastrofe te voorkomen.

Bamboe is een veelzijdig product. Er bestaan meer dan 1500 gedocumenteerde toepassingen voor. De plaatselijke bevolking eet bamboe, stookt drank van bamboezaad, gebruikt bamboe voor de productie van papier, maakt er muziekinstrumenten van en bouwt er huizen van. Naar schatting woont een miljard mensen in een huis van bamboe. Ook in Nederland wordt het materiaal steeds vaker toegepast voor bijvoorbeeld vloerafwerkingen en (tuin)meubelen. Enige tijd geleden maakte Cobouw nog melding van de bouw van een 175 meter lange bamboebrug in het Amsterdamse Bos.

Een van de meest innovatieve toepassingen die onlangs werd gepresenteerd, is het aardbevingbestendige huis. Een prototype, ontworpen door Indiase en Britse ingenieurs, is onlangs getest in het Vibration Research Centre in Bangalore, India. Als basis voor het huis hebben de wetenschappers gebruik gemaakt van met bamboe gewapend beton en bamboe dak. De onderzoekers onderwierpen het huis aan vijf achtereenvolgende sessies van schokken die dertig seconden aanhielden vergelijkbaar met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Dit komt ongeveer overeen met de aardbeving van enkele jaren geleden in Kobe, Japan, waarbij meer dan 100.000 huizen verloren gingen of zwaar werden beschadigd en 5500 mensen omkwamen. Een kracht van 7,8 op de schaal van Richter is bovendien tien maal zo sterk als de aardbeving in Bam in Iran, maar het bamboehuis gaf geen krimp. Zelfs in de verflagen waren geen scheuren te bekennen.

De innovatie betreft nu het doorontwikkelen van het concept. De met bamboe gewapende betonnen huizen zijn in drie weken te bouwen, hebben een verwachte levensduur van 50 jaar en de bouwkosten liggen 50 procent lager dan van een gemetselde woning.

Timber Research and Development Association (TRADA) International ontwikkelde het prototype huis in samenwerking met het Indian Plywood Industries Research and Training Institute (IPIRTI).

Reageer op dit artikel