nieuws

Hotel Des Indes gestript

bouwbreed

den haag – Wegens verbouwing gesloten. Die boodschap geldt nog tot mei volgend jaar voor het dure Haagse hotel Des Indes, dat van binnen en van buiten een complete renovatie ondergaat. Binnen blijft behoudens een aantal karakteristieke elementen alleen de hoofdconstructie intact.

“Het was een gigantische hoeveelheid puin, die we bij de sloop van al de binnenmuren moesten afvoeren”, schetst directeur J. Ouwerkerk van aannemingsbedrijf Bakels en Ouwerkerk uit Den Haag het werk. Zijn onderneming voert het bouwkundige gedeelte uit van het project, waarvoor het hotelbedrijf in totaal 35 miljoen euro over heeft. Van dat bedrag wordt ook de inrichting betaald.

Het gebouw uit 1858 ademt een negentiende-eeuwse grandeur. De entree wordt in oude luister hersteld. Hetzelfde geldt voor de grote vide met de hoge lichtkoepel en neoclassicistische zuilen die, zoals in dit genre gebruikelijk, alleen zichzelf dragen.

Nadat het voormalige herenhuis van baron Van Brienen in 1881 in gebruik werd genomen als hotel, is het verschillende keren verbouwd en uitgebreid. Of, zoals Ouwerkerk het formuleert: “Er is veel aan geknutseld en gedaan – en die gekkigheid komen wij allemaal tegen.”

“Zo is er in 1920 een derde verdieping op gezet met een betonnen vloer. Die blijkt gestort op de houten dakvloer. “Het beton is nog puntgaaf, dat wel, ook na al het verbouwingskabaal. “Opmerkelijk”, vindt Ouwerkerk het, “hoe sterk die vloer is. Voor de wapening is een zacht type staal gebruikt, waardoor hij meegeeft; het is eigenlijk een soort matras.”

Drie plafonds

Punt is vooral, weet Ouwerkerk, dat bij eerdere verbouwingen het hotel nooit gesloten is geweest. Om de troep beperkt te houden, werd zo weinig mogelijk gesloopt. “Er waren kamers waar we drie plafonds onder elkaar tegenkwamen.”

De derde verdieping en de daar weer bovenop gebouwde vierde, heeft de aannemer vervangen door een kapconstructie van staal. Daarbovenin is ook nog ruimte voor installaties. “Het gebouw is iets hoger geworden”, aldus Ouwerkerk. De geknikte kap is bekleed met zink (lasagnes en roeveplaten) en – op het platte dak – bitumen.

De hotelkamers op de derde en vierde verdieping zijn compleet nieuw en voldoen onder meer aan strenge akoestische eisen. “Alleen het mooie uitzicht over de stad is gebleven”, roept hoteldirecteur C. Pronk er verrukt uit.

Er zijn zogeheten Lewis-vloeren in gelegd, gegoten op rubber stroken in een stalen zwaluwstaartvormig profiel voor de stevigheid. Tussen de kamers zijn de vloeren ook ontkoppeld. De wanden zijn van het type metalstud, een metalen profiel met aan beide zijden een afwerking van gips, en eveneens vrij van contactgeluiden. “Zo komen we aan de 0-decibel-eis”, zegt Ouwerkerk.

De kamers op de lagere verdiepingen behouden een aantal ornamenten, zoals de versierde koperen raamknoppen, als originele details. In totaal telt het hotel na de verbouwing 92 kamers, te betrekken vanaf 325 euro per nacht.

Reageer op dit artikel