nieuws

Herinrichting WTC ontaardt in geruzie

bouwbreed

new york – Het had natuurlijk een toonbeeld moeten worden van verdraagzaamheid en broederschap; de samenwerking tussen architect en projectontwikkelaar die het World Trade Centre in New York uit haar as moeten laten verreizen. Maar inmiddels praten ze alleen nog maar via juristen en steggelen over achterstallig loon.

Morgen is het drie jaar geleden dat twee vliegtuigen zich bij een terroristische aanslag in de twee torens van het World Trade Center boorden en met de grond gelijk maakten.

Voor de herinrichting van het 6,4 hectare grote Ground Zero ontving de Lower Manhattan Development Corporation (LMDC) vierhonderd voorstellen. Uit een selectie van zes finalisten kwam in februari 2003 het ontwerp Memory Foundations van Studio Daniel Libeskind als winnaar naar voren met als letterlijk hoogtepunt de Freedom Tower met een hoogte van 541 meter.

In september van dat jaar volgde het definitieve masterplan. Onmiddellijk ontstond ook twijfel over de financiële haalbaarheid van het plan, omdat het creatieve ontwerp behalve herdenkingsmonument ook op het gebied van vastgoedbeheer op een absolute toplocatie in het hart van financiële centrum komt te staan. Bovendien keerde de verzekering, na een uitspraak van de rechter, een lager bedrag uit voor de vernielde Twin Towers dan waarop aanvankelijk was gerekend.

Het feit dat partijen op dit moment ernstig met elkaar overhoop liggen, komt dan ook niet onverwacht. Een ruzie om geld resulteerde in een stap naar de rechter door Libeskind die nu 843.750 dollar van Silverstein eist voor zijn �creatieve bijdrage�.

De rechtszaak die handelt over het honorarium en niet nader gespecificeerde schade die Libeskind lijdt, volgt op een gemoedelijke presentatie van de ontwikkelaar en de architect tijdens het ceremonieel plaatsen van de granieten 20 ton zware hoeksteen met gedenkschrift voor de Freedom Tower.

Libeskind is de mening toegedaan dat Silverstein zijn ontwerp nooit echt waardeerde en liever een financieel aantrekkelijker ontwerp had gezien. De architect beweert dat Silverstein hem nu afstraft door hem zijn honorarium te ontzeggen voor het protest dat hij tegen het uitkleden van zijn plannen aantekende.

De woordvoerder van Silverstein, Howard Rubenstein stelde dat een extra creatieve bijdrage niet is te rechtvaardigen gezien de miljoenen dollars die Libeskind reeds heeft ontvangen, zoals BBC News in juli meldde.

Pogingen de ruzie bij te leggen zijn mislukt. Een zoenoffer van 225.000 dollar wees Libeskind van de hand. Rubenstein zei dat Silverstein zeer was verrast door de aangespannen rechtszaak omdat er overeenstemming zou zijn over het betrekken van een derde onafhankelijke partij bij het conflict.

Een eerdere lijmpoging door Kevin Rampe, president directeur van de Lower Manhattan Development Corp (LMDC) het bureau dat leiding geeft aan de herontwikkeling van het WTC, faalde.

De basis voor de ergernis ontstond mogelijk al vorig jaar toen Silverstein Libeskind min of meer dwong samen te werken met het architectenbureau Skidmore Owings & Merrill (SOM), die ook tot de zes finalisten behoorde. Silverstein schoof SOM nu naar voren met het argument dat het architectenbureau in tegenstelling tot Libeskind veel ervaring heeft met de bouw van wolkenkrabbers.

Vanaf die periode was het SOM dat fungeerde als verantwoordelijk projectarchitect en Studio Daniel Libeskind als volledig partner in het projectteam een meewerkend architectenbureau.

Partnerschap

Over de samenwerking met SOM-architect David Childs zei Libeskind geen partnerschap met hem aan te gaan. Libeskind gaf bovendien in een interview met Architectural Record te kennen niet meer de architect te zijn omdat bij de uitwerking van het masterplan afstand was gedaan van het hoogste niveau van creativiteit.

Desondanks is volgens Libeskind de kern van zijn masterplan behouden gebleven.

Het is de intentie van beide partijen dat het geschil niet van invloed zal zijn op het bouwproces. Als alles volgens plan verloopt beginnen de bouwwerkzaamheden op zijn vroegst in 2005 en vindt de oplevering in 2009 plaats.

Reageer op dit artikel