nieuws

Heftruck moet aan speciale eisen voldoen op weg

bouwbreed Premium

hendrik-ido-ambacht – Een heftruck wordt doorgaans alleen op eigen terrein ingezet. En ook al is het vaak een uitzondering, een vorkheffer die op de openbare weg komt moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, benadrukt heftruckleverancier Still uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Aan de voorzijde van de vorkheffer moeten twee werkende lampen met dim- en stadslicht zitten. Als de bestuurder geen armseinen kan geven moeten aan de voor- en achterkant ook richtingaanwijzers worden gemonteerd. De wet stelt ook alarmlichten verplicht. Alleen wanneer de bestuurder voldoende overzicht heeft op het achterliggende wegdeel hoeven er geen achteruitkijkspiegels op.

Op de achterkant van de vorkheffer moeten twee achterlichten zitten, twee remlichten en minstens twee reflectoren. Ook moet er een gevarendriehoek op zitten, in het midden of links van het midden op 35 tot 90 centimeter hoogte. De vorken kunnen met een pallet worden afgeschermd. Heftrucks die langer zijn dan zes meter moeten extra richtingaanwijzers hebben en aan de zijkanten oranje reflectoren.

Still herinnert eraan dat er een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur geldt. De bestuurder moet minstens 18 jaar zijn en een rijbewijs hebben. Wanneer die als toezichthouder optreedt mag de bestuurder van de heftruck ook 16 of 17 jaar zijn. De openbare verordening van de gemeente en de verzekeringsvoorwaarden geven de uiteindelijke voorwaarden aan.

Reageer op dit artikel