nieuws

Grijze kentekens bestelautos blijven

bouwbreed

den haag – Het grijze kenteken blijft, maar de beloofde verlaging van de zelfstandigenaftrek verdwijnt. De coalitiepartijen dienden gisteren bij de Algemene Politieke Beschouwingen per motie wijzigingen in op het kabinetsbeleid. De kosten van een miljard euro dekken zij verder met het tegengaan van oneigenlijk gebruik van de grijze kentekens.

Vandaag reageert waarnemend minister-president Zalm namens het kabinet op het voorstel. De coalitie wil dat alleen ondernemers recht hebben op de fiscale voordelen van bestelauto�s. CDA, VVD en D66 denken met het uitbannen van oneigenlijk gebruik de komende twee jaar bijna 1 miljard euro te kunnen verdienen. De motorrijtuigenbelasting voor grijze kentekens gaat omhoog en daarmee haalt de coalitie nog eens 150 miljoen euro binnen tot 2007. Een groot deel van de kosten voor het behoud van de grijze kentekens wordt dus betaal door de bezitters van bestelauto�s.

De coalitiepartijen willen verder een ruimere overgangsperiode voor de af te schaffen vut en prepensioenregeling. De leeftijdsgrens om in de huidige regeling te blijven, gaat terug van 57 naar 55 jaar met als peildatum 1 januari 2005. Werknemers vanaf 50 mogen, zoals ook het kabinet wilde, dubbel sparen om voldoende jaren op te bouwen en opgebouwde rechten blijven bestaan. Bovendien blijft de mogelijkheid bestaan na veertig dienstjaren “fatsoenlijk met pensioen te kunnen gaan”, zoals CDA-leider M. Verhagen het omschreef.

Besparingen die daartegenover staan, zijn onder andere het terugdringen van de externe adviseurs en de bureaucratie bij de ministeries van VROM en Onderwijs. Ook stellen de coalitiepartijen een plafond in voor de Energie Investeringsaftrek. De 300 miljoen die dit oplevert, is vooral te danken aan de VVD. “Wij hebben toch nooit wat in windparken gezien”, aldus fractievoorzitter J. van Aartsen. PvdA-voorman W. Bos constateerde, net als fractieleider F. Halsema van GroenLinks, dat de VVD in de coalitievoorstellen het meest heeft binnengesleept. “Tachtig procent van het bedrag gaat naar VVD-wensen, zoals het in stand houden van het grijs kenteken”, zei Bos.

D66 heeft ervoor gezorgd dat de bezuinigingen op Onderwijs zijn teruggedraaid.

Verhagen ontkende in het debat dat de afspraken waren bekokstoofd met het kabinet. Op verzoek van de oppositie heeft minister Zalm het Centraal Planbureau gevraagd het coalitieplan door te rekenen. De resultaten hiervan worden vandaag gebruikt bij het vervolg van de algemene politieke beschouwingen.

Reageer op dit artikel